Вавринка - тенисистът за големи финали



12-09-2016 15:03 | Любомир Тодоров

Швейцарецът Стан Вавринка спечели титлата от Откритото първенство на Съединените щати и за пореден път доказа, че е тенисист за големи финали.

Успехът му срещу Новак Джокович в Ню Йорк в четири сета му донесе трети трофей от Големия шлем след Australian Open през 2014 година (победа срещу Надал) и "Ролан Гарос" 2015 година (победа над Джокович). Три от три във финалите и което е още по-любопитно, точно в тези мачове той е записал и единствените си три победи над действащи водачи в световната ранглиста.

Още едно доказателство, че Стан е човекът за решителните битки е, че той е спечелил последните си 11 финала като серията му започна през януари 2014-а в Ченай. Иначе може да губи мачове в ранни стадии. Както го направи срещу Григор Димитров в Синсинати (4:6, 4:6), което е последното му до момента поражение. Или както едва се измъкна срещу Кайл Едмънд в Ню Йорк, след като отрази мачбол.

С възраста Вавринка повишава уменията си и заслужено стана най-възрастният шампион в Шлема след Андре Агаси, който победи в Мелбърн през 2003 година.

Тенисистът от Лозана винаги остава твърдо стъпил на земята. Не демонстрира излишно самочувствие, самокритичен е и изключително скромен. И на пресконференцията след титлата той остана верен на стила си. Призна чистосърдечно, че е плакал преди мача и се е тресял от нерви, че не се е смятал за фаворит в US Open, че го е боляло тялото, но е преглътнал стоически болката от крампите а и не я е показал.

Вавринка отхвърли ласкаталните думи на Джокович, че вече трябва да се говори за Голяма петица, а не четворка, като заяви, че е далече от Ноле, Анди, Рафа и Роджър. Макар че според мен в момента реално има Голяма тройка, защото Надал не е стигал финал в Шлема от 2014 година, а Федерер няма да играе половин година. В другите турнири от Големия шлем Стан отпадна на осминафинал в Австралия след песетов двубой срещу Раонич, стигна полуфинал в Париж, където отстъпи на Мъри в четири части и само на Уимбълдън си тръгна рано след загуба от Дел Потро във втория кръг.

Имал съм журналистическия шанс да присъствам на две пресконференции на швейцареца, на които той се държа сдържано, не показа самочувствие или неуважение към съперниците си, макар че беше на върха. Първата беше след спечелването на титлата в Ротердам през февруари 2015-а. Засякохме се на вратата на залата и го поздравих за чудесната игра срещу Бердих. На което той отговори, че не е бил чак толкова добър. Обясни как работи всеки ден и се опитва да подобрява леталния си бекхенд с една ръка.



Втория път беше през май тази година, ден преди началото на "Ролан Гарос". Действащият шампион сподели, че ще бъде щастлив да защити титлата си, но това ще бъде дяволски трудно и че Джокович е фаворит. И че е било добре да дойде няколко дена по-рано, за да се готви в Париж, но е нямало начин да пропусне домашния турнир в Женева, който спечели.

Вавринка може да бъде изваден от равновеси само, когато се намесват в личния му живот. От гнева на Стан си изпатиха Ник Кириос, който намеси приятелката му Дона Векич, и уеб редактор на сайта на "Ролан Гарос", решил да коментира развода му във визитката.

Ако продължава по създадения от него график, догодина трябва да чакаме от него да спечели Уимбълдън, с което би направил кариерен Шлем на 32. Остава ни да чакаме дали ще се получи. Но швейцарците са акуратни хора и нищо чудно Вавринка да спази разписанието си.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини