Федерер: Не вярвах, че ще стигна до полуфинал



24-01-2017 16:24 | Tennis24.bg

Роджър Федерер се класира за полуфинал на Откритото първенство на Австралия. Това стана факт, след като швейцарецът се наложи над Миша Зверев с 6:1, 7:5, 6:2. В четвъртък Федерер ще се изправи срещу Стан Вавринка в 13-ия си полуфинал в Мелбърн. Ето какво каза ФедЕкс на пресконференцията след мача срещу Зверев:


Всичко върви по план, така ли е?

Имах няколко различни стратегии преди мача. Но всичко се разви по най-добрия начин. Доволен съм от началото. Влязох в мача добре, както преди няколко години. След това всичко беше по-лесно. Вторият сет беше ключов, важно е, че успях да върна пробива му. В третия сет вече всичко вървеше като по масло.

Мисля, че играх отлично. Миша имаше страхотен турнир, поздравявам го!

 

Като че ли по време на мача, той прибягна  до тактика с игра от крайната линия? Изненада ли се, след като се върна до тактиката сервис-воле?

Той винаги е играл по този начин. Не се е променил. Според мен не е променял тактиката си.

 

Изигра осем мача, откакто се завърна на корта. Изненадваш ли се от нещо?

Да – от това, че печеля завързани мачове три-от-пет сета срещу великолепни тенисисти. Това беше голямата въпросителна за мен – дали ще се справя толкова скоро след завръщането си. Чувствам, че мога да съм опасност за всеки. Но с напредването на турнира, мислех, че ще изгубя енергията си. Но сега съм на полуфинал и се чувствам максимално добре. Това е голяма изненада за мен. Ако някой ми беше казал, че ще играя на полуфинал срещу Стан, нямаше да повярвам. За Стан – да, но не и за мен. Честно, до преди няколко дни дори не знаех, че е в моята част на схемата.

Той дори е играел в дните, в които играех аз, но не съм гледал мачовете от онази четвъртина на схемата, защото беше нереалистично за мен.

 

Сега предстои мач със Стан. Той вече е трикратен шампион от Шлема, какво се е променило?

С него, както и с повечето играчи, съм играл още от млад. Това е предимство. Но не ми пука много за предишните мачове. Всеки ден е различен.

В началото той имаше проблеми на твърда настила. От играта му с крака и ретура му си личеше, че не се чувства удобно. Затова е невероятно, че спечели първия си трофей от Шлема в Австралия. В неговото ДНК е клеят.

Но той се справя невероятно на всички настилки, включително и на трева, в зала, твърда настилка. Превърна се в изключителен играч. Уважавам го затова. Той се преобрази и ми харесва. Винаги е вярвал, че може да го постигне и показа, че може да стигне далеч.

 

Ще се опазиш ли от нови контузии?

Като почивам по шест месеца след турнир. (смее се). Винаги съм знаел, че прекъсванията са важни за мен. И преди съм играл много, но съм си взимал и големи паузи. Имал съм почивки, без да ударя и една топка 4-5 седмици. Това е важно за мен от гледна точка дълготрайност на кариерата.

Страхотно е да играеш, когато си уверен. Но ако спечелиш титла от Големия шлем и след това не играеш, си е загуба. Трябва да играеш, за да запазиш увереността си.

Надявам се тези 6 месеца да ми помогнат в дългосрочен план. Но мисля, че е още рано да се каже каквото и да било за завръщането ми. Нека да поиграя месец два в Тура, може би до април, за да видя как съм и да уточним програмата ми занапред.

Вероятно ще мога да изиграя 27 турнира. Това е всичко, което знаем засега. Но може и да са 22, или 18. Може да се случи. Нужен е правилният баланс – достатъчно тренировки, достатъчно мачове, достатъчно почивка. Предполагам, когато остаряваш, всичко се променя.

 

Как се е променил Стан извън корта след тези титли от Големия шлем?

Не мисля, че се е случило. Съветвал съм го много как да играе с различните играчи. В него ми харесва, че ако му кажа нещо, той после успява да го направи. Показа, че е голям тенисист. Има съзнание, разбира какво се опитвам да му обясня. Има някои играчи, като им кажеш нещо, нямат и идея за какво говориш. Но той схваща всичко и се учи страхотно.

Но дойде и денят, в който той спря да търси съветите ми толкова много. Обаждаше се все по-малко. И аз спрях да му говоря. Защото той вече създаваше собствено познание, своя база. Сега пита за съвет само от време на време. Щастлив съм, че намери пътя си. Не помня кога станa, но беше няколко преди първата му титла от Шлема.

 

А ти търсил ли си съвет от него?

Разбира се. Говорили сме си много. Особено по време на мачовете за Купа „Дейвис“. Но в 95% от случаите аз съм го съветвал.

 

Той ли познава най-добре играта ти?

Мисля, че той и Рафа. Играли сме толкова много. Тренирали сме заедно много. С Рафа съм тренирал само веднъж. Но със Стан – не мога да си спомня колко пъти.

 

Как приемаш новината, че Родик е тук и ще влезе в Залата на славата?

Не знаех, че е тук. Страхотно е. Надявам се да се засечем. Мисля, че е страхотен човек, огромен тенисист. Заслужава това. Дано не си тръгне с първия полет. Искам да го поздравя! Щастлив съм винаги, когато срещам стари приятели.

 

Смяташ ли, че бързите кортове помагат на по-старите играчи на този турнир?

Не знам. Може би. При по-бързи условия, по-опитните играчи са свикнали повече. Израсли сме в такива условия. Спомням си кортовете на закрито в Швейцария, на които играех. Беше нещо като това тук. При слайс можех да остана на основната линия и знаех, че топката ще стигне до мен.

После всичко се промени. Но погледнете Винъс. Тя обожава бързите настилки. Това е привичната й игра, защото няма много мислене, играеш по инстинкт. Затова може би по-старите играчи не се дразнят от тези условия. Но е изкуство да научиш това. Вижте Зверев, който през цялото време атакуваше на мрежата. Понякога е трудно срещу такива противници, защото не се срещат много често. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини