Нов кордаж и различно наплитане донесли успеха на Цонга



Нов кордаж и различно наплитане донесли успеха на Цонга
Свързани новини
Свързани турнири
Свързани играчи
Тагове
21-02-2017 08:28 | Tennis24.bg

Фани Богданова, кореспондент на Тennis24.bg в Холандия и Белгия

 
Шармантният французин Жо-Вилфрид Цонга спечели 44-ото издание на силния тенис турнир в Ротердам. 31-годишният Цонга успя да го направи във втория си опит, след финала срещу Робин Сьодерлинг  от 2011 година. Титлата, която той спечели в Ротердам е 13 в неговата кариера след почти двугодишна суша, а победата му над белгиеца Давид Гофен в неделя е четвъртъ в общо шестте срещи изиграни между двамата. Резултатът в тази среща бе 4:6, 6:4, 6:1.

Коментарът на Цонга за всичко случило се в мача и спечелената титла бе, че въпреки, че не е изразил по много емоционален начин радостта си от победата, тя е била много голяма. Той обясни, че е реагирал по-сдържано, тъй като Гофен е негов много близък приятел. По думите му, последните месеци са били много тежки за него, защото е трябвало да промени начина, по който е изпълнявал сервиса си. Трябвало е и да работи много върху бекхенда си и техниката си при ретур. Сменил е дори и кордажа, и начина на наплитане на ракетата си в търсене на печеливша формула.

На въпроса, който му бе зададен след изиграването на полуфиналните, на кого би искал да посветите титла в Ротердам, ако я спечели, той отговори така:"Скоро ще ставам баща и затова нямаше как да взема бременната си съпруга с мен в Холандия, за да ме подкрепя на турнира тук. Така, че титлата от турнира в Ротердам би била един много хубав подарък за нея.” (Явно спекулациите около тайна сватба на Цонга, се оказват верни –бел.на автора).


Ето и какво още каза Цонга след награждаването пред микрофона на Тennis24.bg:

- Колко трудно бе за вас да се преборите за титлата във финалния мач срещу Гофен?
- Трудно беше. Гофен игра много силно в първия сет. Като залепнал за топката беше направо. Не намирах начин, как да го извадя от равновесие. Във втория сет аз промених начина си на игра. Започнах да играя много по-агресивно. Оттам дойде и разликата в резултата, който се обърна в моя полза. До края на мача не се наложи да променям нищо повече в играта си, за да спечеля.


- Какво правихте от момента, в който се събудихте сутринта до излизането си на корта във финала срещу Гофен?

 - Всичко ли искате да ви кажа наистина? (С тези думи започна разказа си Цонга и избухна в смях. Смях, който зарази и представителите на АТП, както и организаторите, който придружаваха Цонга при всяка една негова медийна изява. В продължение на още няколко минути Цонга се опитваще да започне разказа си, но вместо това отново избухваше в бурен смях. –б. а.). След като се събудих, закусих. После отидох за лека разгрявка и малко ненатоварваща игра на кортовете в зала „Ахой”. Последва основното ми хапване за деня преди мача. Малко почивка, отново разгряване и мачът. Сега съм тук и си говоря с вас, а след малко се отправям към летището. Иначе по време на целия турнир поддържах връзка по телефона с треньора си.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини