Рафа: През 2005-та си мислех, че днес ще ловя риба в Майорка... (цялата пресконференция)



12-06-2017 11:14 | Николай Драганов

Tennis24.bg ви предлага пълен превод на шампионската пресконференция на Рафаел Надал след рекордната титла №10 от "Ролан Гарос". 

 

- Поздравления, добра работа! Бих искал да знам дали виждаш разлика в играта си преди и сега, защото сега печелиш за 2 часа и 10 минути в три сета, което означава, че най-вероятно играеш по-агресивно. Промени ли се играта ти в това отношение? Правиш повече уинъри от бекхенд.
- Не, очевидно през годините играта ми се променя. Но в същото време в Австралия, само преди няколко месеца, играх мач около пет часа на полуфиналите, нали така? На този турнир играх много добре през цялото време. Беше перфектен "Ролан Гарос" за мен. Така че, не е въпросът в това дали играя по-агресивно или не. Просто играя добре. Когато играеш добре, имаш шанс да бъдеш по-агресивен. Печеля за два часа, защото не загубих сет по време на целия турнир и дори нито един от сетовете на стигна до равенство 5:5. Ето защо общото време не е толкова голямо. Това е единствената причина - защото играх добре.

 

- Това е първата ти титла с Карлос Моя в екипа ти като треньор. Може би последната с Тони. Какво значи за теб тази титла?
- Тази титла значи много сама по себе си. Вярно е, че подкрепата на Карлос беше много важна за мен. Работихме отлично. Отборният дух беше много висок от самото начало. Отлична комбинация между различните хора в екипа, с целия отбор. Работихме в отлична атмосфера и това наистина помага. Така че, много съм щастлив от всичко и, да, беше прекрасно Тони да бъде до мен на корта днес. Беше специален момент както за мен, така и за него. Чудесно усещане. Благодаря на организаторите за всичко, което направиха за мен на тази церемония и през годините. Беше много специално, уникален момент. Много им благодаря.


- Десета титла за теб на "Ролан Гарос". Всеки път, когато спечелиш, празнуваш сякаш ти е първата и падаш върху клея. Мислиш ли, че вече си усъвършенствал падането или няма да имаш нищо против да го направиш отново?
- С удоволствие ще го направя пак (усмихва се). Това не е от нещата, които можеш да си избереш. Това е въпрос на ежедневна работа. Да, вече се случи десет пъти. Беше магическо всичко, което се случи за мен на този турнир. Много съм щастлив от всичко. Днес беше много важен ден за мен, имах някои тежки моменти преди, контузии, така че съм много щастлив отново да стигна до успеха. Това е - много съм щастлив, защото съм там, за където работех толкова много.

 

- Честито. В кой момент днес усети, че ще победиш? И имаш ли вече планове как ще отпразнуваш десетата титла?

 - При 4:1 в третия сет усещаш, че си близо, нали? Особено, когато стана 5:1, си казах: добре, вероятно ще спечеля (усмихва се). Но преди това, разбирате, че бях много фокусиран през цялото време, без да си мисля за титлата или за самия трофей. Просто мислех за следващата точка. Няколко пъти съм бил толкова близо, както например в Австралия през 2012-та. Както през тази година в Мелбърн, когато загубих. Познавам Вавринка и знам, че е много опасен опонент, така че не спирах да мисля, че не трябва да му давам шанс да се върне в мача, защото тогава започва да удря много здраво от основната линия и е в състояние да направи уникални удари.

 

 

- Днес се представи много силно. Когато си на корта и играта ти върви, правиш много уинъри, какво ти минава през ума? Има ли наслада, какво можеш да ни кажеш за насладата от това да спечелиш тази титла?

 - Не, на корта не чувствам нещо такова. Просто съм фокусиран в това да се опитвам да продължавам да играя добре, това е. В началото бях нервен, имах няколко по-лоши гейма. Може би Стан също беше нервен. След това измъкнах важен гейм, беше в началото на мача, но понякога тези моменти променят всичко. Спасих тази точка за пробив при 1:0. После мачът стана малко по-нормален, защото в началото имаше доста грешки както от мен, така и от него. Имаше доста нерви. След като спасих този гейм, започнах да се чувствам по-добре, сервисът ми започна да работи. Започнах да чувствам, че играя добре през тези две седмици и не мога да играя зле днес. Започнах нервно, но играх твърде добре, за да изиграя лош финал, нали? Просто се опитах да реализирам лесните точки. Започнах да усещам топката отново и бях в състояние да променям посоката.

 

- Според Стан ти играеш най-добрия тенис, който си играл някога. Знам, че не е задължително да сравняваш, но чувстваш ли, че никога не си играл толкова добре, колкото сега?

 - Не знам (усмихва се). Не мога да кажа, не мога да кажа "не". Прези тези две седмици наистина показах страхотен тенис, вярно е. Но вече два пъти съм печелил турнира без да загубя сет, нали? През 2008-ма и 2010-та не изгубих сет. Вероятно и тогава съм играл добре (усмихва се). От началото на сезона чувствам, че играя добре, но също така е вярно, че съм имал и други силни години. Тази беше много специална от самото и начало, играя много добре, но не искам да сравнявам. Единственото, което знам е, че играя добре в момента. Щастлив съм. Наслаждавам се на всяка седмица и се надявам да продължа в този дух, ще се опитам да работя здраво, за да имам още такива прекрасни седмици.


- Вече си №2 в ранглистата. Цел ли е №1 или гледаш мач за мач?

 - Играя добре. В добра позиция съм. Спечелих най-важния за годината турнир за мен, така че това е единственото, което има значение днес. Ако печелиш тези титли, тогава ще имаш шанс да бъдеш на която позиция искаш в ранглистата. Не зная, играя добре и ако продължа така, защо не?

 


- Поздравления за твоето вдъхновяващо завръщане. През последните три години, когато не успяваше да спечелиш трофей от Шлема, имаше ли страхове? Имаше ли съмнения? Можеш ли да ни кажеш нещо за емоционалните дупки и как ги преживяваш?

 - Винаги съм бил честен с вас. Имам съмнения всеки ден. Но съмненията са нещо хубаво, защото те карат да работиш по-здраво, с повече отдаденост и смирение, да приемаш нещата и необходимостта от още работа, за да се подобряваш. Така че със сигурност съм имал съмнения. Имах ги през тези три години. Ще ги имам и сега, в следващите дни, защото в тениса всяка следваща седмица е различна и това е най-хубавото в нашия спорт. Животът не е толкова ясен. Така че, ако нямаш съмнения, вероятно си твърде арогантен. А аз не се считам за такъв. Съмненията и фактът, че не се смятам за твърде, твърде добър, са ми помагали през цялата ми кариера. И поради тази причина съм стигнал до успехите, които имам.


- Ако трябва да поставиш тази титла в класацията между десетте, които си спечелил, колко важна е тя?

 - Вече ви казах - за мен всеки трофей от "Ролан Гарос" е много важен сам по себе си. Винаги имаш някои, които са по-специални от други, но всеки един е уникален. Насладил съм се на всички. Вярно е, че този ще бъде много специален заради числото и заради церемонията, заради други неща. И заради това, че вече съм на 31 и не съм хлапе. Заради нивото на моя тенис и заради приемането на това, че имах проблеми, физически, за известно време, така че това е много важен успех.

 

- Може би най-големия ти ден на "Ролан Гарос" досега - твоята невероятна десета победа. Невероятно постижение. Но какво да кажем за най-тежкия ти ден тук - дали това беше онази загуба от Сьодерлинг през 2009 година?

 - През миналата година също не беше леко. 2009-та очевидно беше тежка. Със сигурност по-тежка от 2015-та. Но и и миналата година беше много трудна за мен.

 

 

- Когато вдигна трофея, замисли ли се, че ти е първи от три години насам? Усети ли го като много дълго време?

 - Ти си мислиш за това. Аз не. Аз просто не съм такъв. Вярно е, че турнирите от Шлема са по-специални, а за мен - особено този. Може би изпитвам по-голямо напрежение и съм по-нервен. Но ние не можем да сведем нашия спорт до четири турнира в годината. Това е истината. Да спечеля в Монте Карло също значеше много, както и в Барселона, а после и в Мадрид пред моите сънародници. Така че усещането от всички тези трофеи е важно за мен. Да, днес е специален ден. Вярно е, че да спечелиш десет титли в Париж е нещо уникално и важно. Много съм щастлив, емоционален, но не мисля за турнирите от Шлема през цялото време. Всяка седмица е различна, има много други прекрасни турнири и аз просто се наслаждавам да играя тенис всяка седмица. Ако мислех само за турнирите от Големия шлем, всички играчи от тура щяха да са засегнати. През последните десет години, не знам колко точно са шампионите от Шлема, но има и много играчи, които правят страхотни кариери отвъд тези турнири. Не можем да фокусираме нашия спорт само до тези четири надпревари.

 

- Мога ли да те попитам за Уимбълдън? Знаем, че си печелил турнира преди, когато имаше само две седмици разлика между него и "Ролан Гарос". Сега седмиците са три. Дали това ти дава по-добри шансове? И кога ще започнеш тренировки на трева?

 - Не знам дали шансът ми е по-добър или не, защото с две седмици разлика съм играл пет финала. Мина известно време, откакто не съм играл много добре на Уимбълдън. След 2012-та и случилото се с колената ми, е все по-трудно да играя на трева. Това е реалността, нали така. Ще видим дали ще се представя добре. Обичам тревата, всеки знае и това е настилка, на която наистина обичам да играя. Липсва ми Уимбълдън. Така че се надявам колената ми да се държат добре, да проведа подготовката, която искам и от която се нуждая. Ако това се случи, защо не? Ако имам болки в колената, тогава от опит знам, че е почти невъзможно. Защото трябва да се чувствам здрав, мощен в краката, за да играя добре на Уимбълдън. Ако не се чувствам така, тогава очевидно шансовете ми не са там. Но ако съм здрав и имам правилната подготовка, както и ако остана здрав по време на турнира, тогава ще имам своите шансове.

 

- Вече каза, че и 9 е добре, но 10 е невероятно. Но сякаш не искаш да му отдаваш твърде голямо значение. Въпреки това, смяташ ли, че може да промени настройката ти за останалата част от сезона? Свършено е, грабна №10, №15 от Шлема. Може ли това да те освободи, да играеш без напрежение?

 - Ще бъда под напрежение още след седмица в Куинс. Не, това е положението, това е нашият спорт. И точно това е хубавото в него, както вече ви казах. 15 е страхотно, а 10 тук - още повече. Но моята мотивация е все налице. Искам да продължа да се боря за важните трофеи и ще продължа да работя здраво, за да имам още такива дни. Това е моята мотивация и затова играя тенис, все още го правя, защото изпитвам голяма страст към играта и обичам да се състезавам. 

 


- Спечели 7 мача за тези 15 дни. Кой беше най-трудният, кой момент ти беше най-труден в тези 15 дни?

 - Не знам, трудно е да кажа. Очевидно най-тежки са полуфиналите и финала, нервите са по-големи. Началото на мача срещу Доминик и началото на мача днес бяха трудни. Вярно е, че най-оспорваният сет може би беше в първия кръг срещу Беноа Пер, когато той ме водеше с 3:1 във втория сет. Това беше моментът, в който бях най-близо до това да загубя сет. Но така или иначе не загубих сет на този турнир. Спечелих всички мачове със страхотен резултат. Така че ми е трудно да определя.

 

- Какво си мислиш, когато съперникът ти очевидно има проблеми и го показва - визирам Стан и начина, по който счупи ракетата си. Дава ли ти това различна перспектива?

 - Гледам своята игра. Не мисля за онова, което се случва от другата страна на мрежата. Понякога се случва, има такива моменти и разбирам, че той може да счупи ракетата си. Това е част от нашия спорт, нали така. Аз не обичам да го правя, но и това е част от шоуто. 

 

- Няколко пъти спомена церемонията и изглеждаш доста развълнуван от нея, нали?

- Да. Определено бях развълнуван, но това не е за първи път, случвало се е и преди. Днес беше специално, защото имах специален подарък - реплика на трофея, а след това и видеото, което беше излъчено на корта. Много, много съм благодарен. Благодаря на организаторите, на френската федерация. Благодаря на екипа, на момичетата на рецепцията, които също бяха направили малко видео и ми го показаха след мача, наистина ме докоснаха. 

 

- Можеш ли да опишеш емоциите си. Беше седнал точно преди церемонията, а в очите ти имаше сълзи. Какво чувстваше в този момент?

 - Вижте, когато погледнеш резултатите, изглежда много лесно. Но не е. Както вече казах, това е най-важният турнир за мен. Това означава, че когато дойда тук, съм много нервен и знам, че ще ми бъде трудно. Година след година става все по-трудно, защото остарявам. През миналата година не се получи и не си спомням да съм се оплаквал. Не успях да хвана своя шанс. Тази година го направих. Наистина, този трофей значи много за мен. Той е възможен само защото бях психически и физически здрав. Да спечелиш "Ролан Гарос" означава две седмици голямо напрежение, и когато накрая спечелиш трофея, всичко просто спира. Изведнъж е дошъл краят. Това означава, че адреналинът спада и идват емоциите. Вероятно затова трябваше да седна. Разбирате ли, изведнъж просто напрежението изчезва.

 

 

- Отстрани впечатлението е, че много добре четеш играта на съперника. Мислиш ли, че може би това е причината, която изнерви Стан?

 - Не, не мисля. Аз бях фокусиран върху своята игра. Не обръщах много внимание на това, което прави той. Разбира се, когато счупи ракетата си, видях и чух това, но това е всичко. Бях фокусиран върху себе си. Както вече казах, не обръщам внимание на случващото се от другата страна на корта. Да, бях в състояние да чета играта на съперника. Някои точки, особено важните, просто нямаш право да пропускаш. С опита възможността да "четеш" играта се подобрява, но това е всичко - аз не знам какво минава в ума му. И не се интересувам от това. 

 

- Съгласен ли си, че това беше най-добрият ти мач през годината?

 - Не, не мисля. Не смятам, че днес беше най-добрият ми мач. Дори не беше най-добрият ми на този турнир. Очевидно играх добре през целия турнир, иначе нямаше да имам тези резултати. Не ме разбирайте погрешно - беше добър мач. Може би усещането беше по-различно от останалите, защото бях по-нервен. Но очевидно бях по-добър срещу Басилашвили, например. Говоря само за собственото си усещане и емоции. Може би ако гледам мача на запис или по телевизията, ще имам друго мнение. Бях нервен, не се чувствах съвсем комфортно, когато излязох на корта. Ако ме питате в кой мач се чувствах най-добре, ще ви кажа - срещу Басилашвили. Той играеше много, много добре, особено в първите геймове. Победих, но той игра добре. Имаше и други дни, в които се чувствах много свободно. Днес може би сервисът ми беше по-добър от преди. Сервирах много добре, впрочем по време на целия сезон на клей. Но на "Ролан Гарос", поне до днес, не беше точно така. Днес сервирах много добре. Не знам защо, наистина не знам. Прогресирах и по отношение на форхенда. В началото на мача не беше отличен, но се подобри, когато напрежението спадна.

 

 

- Осъзнаваш ли наистина какво направи, че спечели 10-та титла от Откритото първенство на Франция?

 - Да, да, мисля, че осъзнавам. Много е приятно, много. Но работата продължава. И както обичам да казвам - ако аз мога да го направя, значи и друг може. Всичко е въпрос на определени обстоятелства, на определени съставки, за да спечели десет титли тук. Не знам дали някога ще мога да се срещна с играч, който да се представи по-добре тук от мен. Беше наистина специално и е вярно, че успехът ми е безпрецедентен. Повярвайте ми, наистина съм много щастлив, че аз съм този, който успя. Много щастлив. Относно останалата част от годината - ще видим. Все още не знам. В момента се чувствам привилегирован. В много добра позиция съм. Зависи от мен. Ако продължа така, ако нямам контузии, мога да спечеля още победи и турнири.

 

- 33 титли между теб и Федерер. Има ли съперничество за трофеите от Големия шлем между двама ви, а можем да добавим и Джокович?

 - През първите шест месеца определено имаше съперничество, защото той спечели първия турнир от Шлема и два "Мастърс" турнира. Саша Зверев също прибра един. Аз спечелих ATP 500 и играх още един финал. И двамата бяхме доста успешни в първите шест месеца. Така че - да, можете да го наричате съперничество, предполагам.


- Ако се върнем в 2008 година, когато спечели Уимбълдън. Можеш ли да го направиш отново?

 - Мотивиран съм. Тревата не е моя специалитет, но съм много мотивиран. Моята игра, моят стил, фактът че съм много успешен на клей е едно. Но не забравяйте, че имам пет финала на Уимбълдън. Но след проблемите с колената, след 2012, е много трудно. Ще видим. Ще видим как ще се държат. Да играеш на трева е много специално, трябва да играеш ниско. Постройка на тялото е такава. Имаш много по-малко стабилност.  Но аз обичам да играя на трева. На трева е възможно всичко. Мога да спечеля първите два мача и после всичко да се промени. Първите два мача винаги са много опасни. 

 

- Какво беше чувството да видиш това видео, което те върна до 2005-та година - преди цели 13 години?

 - През 2005 година си мислех, че през 2017-та ще ловя риба с лодката ми в Майорка. Наистина не съм си мислел, че ще имам толкова дълга кариера и ще спечеля толкова турнири. Така, това видео беше много специално. Припомни ми велики моменти. Разбира се, преди 13 години дори за секунда не съм мислил, че всичко това ще ми се случи.

 

- Ако си здрав, какви са следващите ти големи цели, които да те движат напред след такава кариера?

 - Трудно е да се каже. Само много организираните хора могат да кажат какво ще правят оттук - нататък. Аз приемам нещата такива, каквито дойдат. В момента наистина не знам. Просто ще се опитам да играя, докато съм щастлив. Ако се събудя една сутрин и просто не чувствам мотивация да отида да тренирам, може би в този ден ще сложа край на кариерата си. Но знаете ли? Не съм притеснен за това. Аз съм много щастлива личност. Някой ден и това ще се случи. Ако се случи, ще го приема и ще продължа напред към нещо следващо. Но в момента съм много мотивиран. Щастлив съм да тренирам. Правя го от години и все още съм се вълнувам да го правя. Надявам се тялото ми да ми позволи да продължа да го правя.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини