Хамбург, Гщаад и Атланта - най-интересното



24-07-2017 10:15 | Николай Драганов

Два турнира от категория ATP 250 и един от ATP 500 ще се проведат през тази седмица. Това са надпреварите в Хамбург (ATP 500, клей), Гщаад (ATP 250, клей) и Атланта (ATP 250, хард). Ето най-интересното, което ни очаква.


Хамбург


Категорията. Това е осмият ATP 500 турнир през 2017 година, а топ четири поставени играчи са Албер Рамос-Виньолас, Пабло Куевас, Карен Хачанов и Жил Симон. Това е и общо четвъртият турнир в Германия този сезон след Мюнхен, Щутгарт и Хале.
Бивши шампиони. Единственият бивш шампион на кортовете този сезон е Жил Симон, който взе трофея през 2011 година. Куевас, Ферер, Делбонис и Томи Хаас са бивши финалисти. 


Германски надежди. Последният германец шампион е турнирният директор Михаел Щих през 1993 година. Тази година има осем германци в схемата, водени от Филип Колшрайбер, Флориан Майер, Ян-Ленард Щруф и получилите уайлдкард Даниел Алтмайер, Томи Хаас и Максимилиан Мартерер, последният от които зае мястото на Рафаел Надал, който отказа покана на организаторите.

 

Годишнина за Хаас. Преди точно 20 години 39-годишният днес Томи Хаас направи дебют в родния си град, достигайки до полуфиналите. Той има 18 победи и 11 загуби, а рекордното му достижение е финала през 2012 година. За последно Хаас игра тук през 2013 година, когато загуби на четвъртфинал.


№1 в схемата. Рамос-Виньолас е поставен под №1 в турнир от ATP тура за първи път в своята кариера. Испанецът ще играе за седми път в Хамбург, а най-доброто му постижение е четвъртфинал през 2012 година. През този сезон той има два финала - в Сао Паоло и на "Мастърс" турнира в Монте Карло, а 22 от 27-те му победи през 2017 са на клей.


Ферер прекъсна сушата. Давид Ферер има 17 победи и 8 загуби в Хамбург, където игра финал през 2014-та година. Той пристига в Германия след титлата в Бостад, която е първа за него от октомври 2015-та.


За кого да внимаваме? Миналогодишният финалист Пабло Куевас има 10 победи и 4 загуби в този турнир, като е играл и полуфинал през 2009-та. 14 от 18-те му победи този сезон са на клей.


Младите звезди. Руснаците Карен Хачанов и Андрей Рубльов, който спечели първата си ATP титла в Умаг, ще направят дебют в Хамбург. 


Пробив за Колшрайбер? Филип Колшрайбер ще играе за 13-ти път в Хамбург, като 12 победи и 12 загуби. Той ще се опита за първи път да прескочи полуфиналите, където достигна през 2014 година. 33-годишния германец е спечелил 5 от своите 7 титли в Германия.


Гшаад. 

 
Схемата. Четирима играчи от Топ 30 ще участват в надпреварата в Швейцария през този сезон. Това са Давид Гофен, Роберто Баутиста Агут, шампионът Фелисиано Лопес и Фабио Фонини.


Завръщането на Гофен. Белгиецът, който достигна финал тук преди две години (загубен от Тийм), ще се появи на корта за втора поредна седмица след достигането си до четвъртфинал в Умаг. Той претърпя контузия по време на "Ролан Гарос" и пропусна сезона на трева. През февруари Гофен стана първият белгиец, пробил в Топ 10.


Бившите шампиони. Освен Лопес, другите двама шампиони в схемата са Михаил Южни (2013) и Томаш Белучи (2009, 2012).


Шампионът. Лопес ще играе за 11-ти път в Гщаад. През миналата година той победи на финала Робин Хаасе, десет години след като играe първия си финал, загубен от Гаске. Испанецът има 20 победи и 9 загуби, а през този сезон успя да спечели най-големия си трофей, печелейки титлата в Куинс. Освен това може да се похвали и с финал в друг германски град - Щутгарт, загубен от Лука Пуй.


Втори дом. Томаш Белучи е спечелил три от своите четири ATP титли в Швейцария, като за последно това се случи в Женева през 2016 година. Това ще бъде осмото му участие в Гщаад при 15 победи и 5 зауби. През 2009 той спечели тук своята първа титла, а през 2012 повтори успеха.


Дебют за Фонини. Италианецът прави дебют в основната схема 10 години след като загуби в последния кръг на квалификациите. С достигането си до четвъртфинал в Умаг, италианецът за седма поредна година достигна до 20 победи през сезона. 


Във форма. Александър Долгополов също ще дебютира в Гщаад, при това в отлична форма. Украинецът достигна до финал в Бостад, загубен от Ферер. Долгополов вече спечели един трофей през сезона, а в Швейцария ще се опита за първи път в кариерата си да спечели два трофея в един сезон. 


Швейцарските надежди. Ракета №3 на Швейцария Хенри Лааксонен е най-високо ранкирания представител на домакините. През тази седмица той проби в Топ 100 за първи път, а преди дни за първи път достигна до четвъртфинал, като това се случи в Бостад. Последният швейцарец шампион тук е Роджър Федерер през далечната 2004 година.


Атланта

 
Американският сезон на хард започва. Първият турнир в американското лято на твърди кортове очаквано е поведен от представители на домакините в лицето на Джак Сок и Джон Иснър. Тук са още Жил Мюлер и Райън Харисън.


№1 в схемата. Това е вторият случай след Хюстън през тази година, в който Сок е поставен под №1. Той има 5 победи и 4 загуби в Атланта, където игра полуфинал през 2014 и четвъртфинал през 2012 година, и двата загубени от Иснър. През тази година Сок вече спечели две ATP титли. 


Четвърта титла за Иснър? Американецът спечели третия си трофей от Нюпорт през уикенда, а Атланта е още по-любима негова дестинация. Тук той има 23 победи и само 4 загуби и никога не е губил преди полуфиналите. Спечели три последователни титли през 2013, 2014 и 2015 година, а през 2010, 2011 и 2016 игра финал. Титлата в Нюпорт пък бе първа за него именно от триумфа му в Атланта през 2015 година.


Възходът на Мюлер. Жил Мюлер спечели уважението на всички с победата си над Рафаел Надал на Уимбълдън. Той пристига в Атланта с рекорд от 27 победи и 13 загуби през сезона, включително 11:2 на трева и 11:7 на хард. След Уимбълдън люксембурецът се изкачи до рекордното за себе си №22 в света. В Атланта Мюлер има един финал - през 2012 година, загубен от Родик и два полуфинала. 


Младите звезди. Девет кандидати за финалния турнир при младоците в Милано ще видим на кортовете в Атланта. Тук са Райли Опелка, Тейлър Фриц, Джаред Доналдсън, Ернесто Ескобедо, Франсес Тиафо и други. 


Местните любимци. Поставеният под №6 в схемата Доналд Йънг и получилият уайлдкард Кристофър Юбанкс са двамата родени в Атланта играчи в схемата. Йънг може да се похвали с един четвъртфинал тук през миналата година, а Юбанкс търси първата си ATP победа от третия опит. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини