Шампионът Овчаров пред Tennis24.bg: Ще проуча българските ми корени



21-08-2017 14:02 | Любомир Тодоров

Четвъртият в световната ранглиста в тениса на маса Димитри Овчаров дойде, видя и победи на турнира в Панагюрище Seamaster 2017 ITTF World Tour Bulgaria Open, който беше с награден фонд 130 000 долара. Дима, както го наричат всички, е роден на 2 септември 1988 година в Киев. Баща му Михаил е бил шампион на СССР по тенис на маса. Скоро след раждането на Димитри семейството му се мести в Германия. В кариерата си Овчаров е спечелил четири олимпийски медала (три с Бундестима) и три сребърни от световни отборни. Той е двукратен европейски шампион на единично и има шест златни медала с немския тим. В последните години неизменно печели трофея в турнира „Топ 16“. Миналата година беше избран за спортист №1 на Германия. През 2013-а Дима се ожени за шведската тенисистка Джени Мелстрьом. Миналата година се роди дъщеря им Емма.В първия ден на турнира в Панагюрище Овчаров обеща интервю на пратеника на Tennis24.bg, но от суеверие поиска да е след последната му среща.


- Дима, честита титла! Като че ли финалът не беше най-трудната ви среща в Панагюрище?

- Благодаря! С изключение на четвъртфинала, където моят съперник се отказа след първия гейм, всички останали двубои тук бяха много тежки за мен, бях на границата да ги загубя. Но аз вярвам с силите си и винаги в критичните моменти показвам най-добрия си тенис. На финала срещу Мацудайра загубих първия гейм и изоставах с 0:5 във втория, но запазих спокойствие. Борех се за всяка точка и успях да обърна нещата в моя полза. Изиграх най-добрия си мач точно на финала.


- За първи път ли сте у нас?

- Не, преди 10 години съм бил на почивка в България, беше хубаво. За първи път играя в такъв турнир и ми беше много приятно. Организацията беше на изключително ниво. Хората тук са много добри и ме подкрепяха през цялото време. Така че съм щастлив, че се отплатих, като спечелих титлата. Надявам се догодина отново да дойда в Панагюрище.


- А знаете ли, че вашата фамилия Овчаров е от български произход?

- Не, за първи път го чувам. Интересно, ще трябва да проуча дали имам български корени наистина.



- Разклатихте Китайската стена, като спечелихте China Open през юни. Как реагираха домакините?

- Да, победата в този турнир ми е много скъпа! Беше невероятно преживяване, спечелих много тежък финал срещу Тимо (б. а. – Бол), въпреки че губех с 6:10 в последния гейм. Домакините подходиха с огромно уважение, след като спечелих титлата, нещо немислимо за европеец в последните 10 години.


- Какви са целите ви до края на сезона?

- Ще бъде доста натоварено. С моя клуб „Оренбург“ сега започва първенството, ще имам доста срещи. Ще участват в Откритото първенство на Германия във финалите на World Tour, Световна купа в Белгия, започва новата лига „Т2“, сами виждате колко е гъст графикът. Много турнири, много тренировки, много самолетни полети. Но аз съм професионалист и това е моята работа.


- Как вмествате в този график семейството?

- Съпругата ми Джени и дъщеря ни понякога пътуват с мен. Но с малко дете е трудно. Винаги ме подкрепят от вкъщи и винаги са в мислите ми. Разбират, че това е работата ми, но няма да е така цял живот.


Любомир Тодоров

София-Панагюрище-София

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини