Рафа доближи Федерер и Джокович по големи титли



14-09-2017 16:50 | Станко Димов

Рафаел Надал се доближи изключително близо до своите големи съперници на корта Роджър Федерер и Новак Джокович по брой спечелени „големи титли“. Припомняме, че в неделя Матадора триумфира на US Open, като вече има 16 трофея от Големия шлем в кариерата си.

С победата си над Кевин Андерсън във финала, Надал завоюва своята 4-а „голяма титла“ през сезона, след успехите на „Ролан Гарос“ и „Мастърс 1000“ турнирите в Монте Карло и Мадрид.

Испанецът вече притежава 46 „големи титли“, като в това число от АТР броят трофеите от Големия шлем, „Мастърс 1000“ сериите и финалите на АТР. Испанецът изостава само с една титла от Новак Джокович, който има 47. Лидер е Роджър Федерер с 51.

Джокович продължава да притежава най-ниският коефициент за спечелване на „голяма титла“. Сърбинът го прави на всеки 3.4 турнира, в които участва. Но Рафа е много близо до него, печелейки на 3.5 турнира. Джокович и Надал държат рекорда за най-много „Мастърс 1000“ трофея – по 30, докато Федерер е трети с 26.

По-рано през сезона Надал се класира за финалите на АТР за 13-и път в кариерата си. Любопитен е фактът, че това е една от малкото значими титли, които испанецът никога не е печелил (има два загубени финала). Първи триумф в Лондон (12-19 ноември) ще гарантира на Рафа и приключването на сезона като №1 за четвърти път (2008, 2010, 2013).

Федерер е вторият, който има гарантирано място на финалите на АТР. За швейцареца това ще бъде 15-о участие в турнира. Той си гарантира билет за надпреварата в „О2“ след триумфа на Уимбълдън.

Преди това Федерер за трети път в кариерата си се поздрави със „слънчев дубъл“, триумфирайки последователно на „Мастърс 1000“ турнирите в Индиън Уелс и Маями. През януари Маетрото изненадващо спечели и Australian Open, завръщайки се на корта след 6-месечна пауза.

Надал определено има стимул да играе до края на сезона. Освен в Лондон, Матадора никога не е печелил и трофеите в Шанхай и Париж, които са от „Мастърс 1000“ сериите.

Федерер е носител на 6 трофея от финалите на АТР, Джокович има 5.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини