Смразяващата история за един почти незрящ кореец, който трябва да гледа… зеления цвят



22-01-2018 18:33 | Tennis24.bg

Носи очила. Има странна прическа. Кореец е. Образът му съвсем не се вписва за бъдещата голяма звезда на тениса. Името му е Хьон Чун. Роден е на 19 май 1996 година. Със сигурност феновете обаче чуха за него, след като елиминира Новак Джокович в три сета на осминафиналите на Australian Open. Преди това кореецът е част от големите, но не съвсем. Няма кой знае колко гръмки победи особено пък над един от топ тенисистите, който има във витрината си 12 титли от Шлема…

А днес Хьон Чун дори можеше да не е тенисист, дори да не е спортист. Проблемите му със зрението като дете са огромни. Още от малък е принуден да носи очила. Лекарите му ги изписват още на 5-годишна възраст. Започва да играе тенис на 6. Една от причините да тича по кортовете е отново лекарско решение. Специалистът, който се занимава с него, казва на родителите му, че малкият Чун непременно трябва да играе тенис… за да гледа зеления цвят на тревните кортове. Това ще подобри и един ден засили и без това слабото си зрение.

„Но не е съвсем сигурно, че ще се оправи напълно. Обаче има надежда да не остане полусляп“, казва лекар на семейството на 6-годишното дете. „Имам астигматизъм и на двете очи и трябва да нося очила постоянно. Приех ги като част от мен и не е трудно да побеждавам с тях“, коментира Чун. Всъщност, цялото семейство е закърмено с тениса. Баща му Джин-Сеок е бивш тенисист, майка му Ми-Йънг – също, както и по-големият му брат Хонг.

„Татко почти никога не говори за тенис вкъщи. Не иска да ми оказва никакъв натиск, а просто да играя и да се забавлявам. Надявам се всички тенис родители по света да взимат пример от моя баща“, казва роденият в град Сувон Чун.

Още в детска възраст малкият Чун печели титлата при младежите на „Ориндж Боул“. Вече е забелязан от големите тенис специалисти, което му носи следващия успех. През 2009 година кореецът заедно с брат си получават покана и се присъединяват към прочутата академия на Ник Болитиери във Флорида. През 2012 година, вече на 16, е част от младежкия ITF тур. През 2013 година печели първата си Фючърс титла и стига до финал на Уимбълдън за юноши. На финала губи от Джанлуиджи Куинзи, но любопитното е, че до двубоя за трофея побеждава други двама от новата генерация – Борна Чорич и Ник Кириос.



През 2014 година Хьон Чун вече е професионалист и играе при мъжете. Успява да спечели три титли от турнири на ниво Фючърс. Играе за Южна Корея за Купа Дейвис, където постига две победи и задържа отбора в групата. Триумфира и със златен медал в турнира на двойки на Азиатските игри през същата година. В края на 2014-та Чун финишира на 151-во място в световната ранглиста. През април 2015 година кореецът за първи път влиза в Топ 100 на света. Именно през тази година тенисистът получава наградата „Най-проспериращ млад играч“, а в края на същата година заема рекордното място №51 в световната ранглиста.

Чун пристига и в София за турнира през 2016 година, когато губи още в първи кръг от квалификанта Мариус Копил. В следващите няколко турнира кореецът записва повече загуби и то все на старта. Годината му не върви добре и за капак пропуска четири месеца в края ѝ заради контузия в корема. Едно от най-силните му представяния дойде на турнира в Барселона през април 2017 година. Тогава той тръгна от квалификациите и постигна шест поредни победи – дори над Денис Истомин, Филип Колшрайбер и Александър Зверев. През май Чун продължи да показва върхова форма и стигна полуфинал на турнира в Мюнхен. А за първи път стигна до трети кръг на турнир от Шлема – на „Ролан Гарос“. Тогава той победи Сам Куери в първия кръг.



„Истината е, че никой не очакваше, че той ще стигне до тук, където е в момента. Като си спомням как беше в академията – заради очите и очилата всички му казваха Учения“, разказва Болитиери. Често през годините Чун е сравняван с друг успешен азиатец – Кей Нишикори. Докато японецът има собствен дом във Флорида и често тренира при Болитиери, Чун изкарва годините си в академията и се връща в Сувон. Градът е сравнително близо до границата със Северна Корея и напрежението е особено. „Наистина не се чувствам стресиран от това. Надявам се обаче да стигнем до ситуация, в която положението стане по-стабилно и вече не се говори за война“, коментира Чун.

Когато има време и е в Корея, Хьон търси за помощ най-успешния корейски тенисист в историята – Таюк-Хюнг Лий. Той е единственият, спечелил ATP титла, и в момента е на 41 години. От скоро Корея има нов тенис герой. Едно 21-годишно момче с очила и странна прическа вече побеждава големите. Същото това момче ще го видим отново в София. Съвсем скоро – през февруари.

СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини