Федерер на Кота 20 (видео)



28-01-2018 13:35 | Любомир Тодоров

Рекордьорът по титли от Големия шлем Роджър Федерер увеличи колекцията си с 20-а купа в 30-ия си финал.


На финала на Откритото първенство на Австралия по тенис вторият поставен швейцарец победи шестият в схемата Марин Чилич от Хърватия с 6:2, 6:7(5), 6:3, 3:6, 6:1 след три часа игра на "Род Лейвър Арина" в Мелбърн и защити титлата си от 2017-а.

Той има вече шест трофея от Australian Open, един от "Ролан Гарос, осем от Уимбълдън и пет от US Open.


Маестрото започна вихрено мача и набързо поведе с 4:0 гейма. В тези минути Чилич успя да спечели едва четири точки. Това предреши изхода на сета, който продължи само 24 минути.

Тенисистът от Меджугорие стигна във втория гейм на следващата част до първите си две точки за пробив, но Федерер ги "изтри" с великолепни сервиси. След това 36-годишният базелчанин в три гейма имаше точки за брейк, но съперникът се справяше със ситуацията. Роджър направи двойна грешка в десетия гейм, която донесе сетбол на Чилич. Маестрото не трепна и се справи със ситуацията за 5:5. В последвалия тайбрек хърватинът поведе с 6:4 точки и реализира общо третия си сетбол с отличен смач. Така Федерер загуби първи сет в турнира.


В третата част швейцарецът направи пробив за 4:2, след като поведе с 40:0 и реализира втората си възможност. При 5:3 Федерер сервираше за сета. Той го затвори на нула, като при последната точка реализира 19-ия си ас във финала.


Самочувствието на бащата на четири деца се вдигна още и той проби в откриващия гейм на четвъртата част. После имаше и точка за 3:0, но Чилич я неутрализира. Федерер изигра много слаб сервис гейм и съперникът върна пробива на нула при 3:3. Веднага след това хърватина спаси брейкбол, а после проби отново в маратонски гейм. При 5:3 Марин сервираше за частта и го направи на нула. След два часа и половина игра пети сет щеше да раши изхода на финала.


Чилич имаше две точки за пробив в откриващия гейм на заключителната част, но Федерер оцеля. Веднага след това швейцарецът на свой ред направи брейк за 2:0, а след това успя и да го затвърди. Всичко свърши, когато Роджър проби за 5:1. След това затвори двубоя с гейм на нула.

 

Федерер завърши с 41 печеливши удари, от които 24 аса, и 40 непредизвикани грешки . Чилич постигна 45 уинъра (16 аса), но и 64 грешки.

Титлата го направи най-възрастният шампион в Шлема след 37-годишния Розуол в Австралия през 1972-а.

 

Най-интересното от финала

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини