Федерер: Винаги има какво да докажеш



09-03-2018 13:08 | Николай Драганов

Да се пребориш по пътя към завръщането на върха може да бъде, по думите на самия Роджър Федерер, "дълбоко удовлетворяващо". Но швейцарецът и други големи спортисти знаят, че на върха може да бъде доста самотно. 


Действащият шампион от Индиън Уелс е наясно, че в момента всеки опонент иска да открие неговата формула, медиите и спонсорите засилват много своя интерес, а всеки ход се следи под лупа. Понякога в опита си да избягаш от напрежението, имаш шанс да се озовеш балон - нещо, което Федерер не иска да се случи.


"Когато си на върха, всеки те наблюдава много внимателно и в някакъв смисъл ти се затваряш зад черупка, защото не искаш всички да разберат как го правиш, ако изобщо има някаква магическа формула. Движейки се с вълната, в опит да задържиш момента възможно най-дълго, понякога е възможно да попадеш в нещо като балон. Опитвам се с мен да не случи", коментира Федерер в Индиън Уелс преди първия си двубой.


Ако успее да защити титлата си, Федерер ще държи рекордните 6 трофея от този турнир. Но ако отпадне преди полуфиналите, ще предаде първото място в ранглистата на Рафаел Надал. Федерер започна безупречно новият сезон, като спечели титла №20 от Големия шлем, защитавайки миналогодишния си трофей в Австралия. При втората си появи на корта - в Ротердам, той успя да стигне до трофей №97 общо, надигравайки на финала Григор Димитров, а ден след турнира се върна официално и на върха в ранглистата.


Първият му съперник в Индиън Уелс ще бъде Райън Харисън или Федерико Делбонис, като е любопитно, че аржентинецът е един от малкото играчи, които могат да се похвалят с положителен баланс срещу Маестрото - 1:0 победи. 


"Винаги има какво да докажеш", коментира Федерер относно въпроса какво му дава мотивация, когато е постигнал всичко. "Дори да искам да ви кажа, че няма значение какво ще се случи тук, очевидно не идвам, за да загубя в първи кръг 2:6, 2:6.

 

Интересуваш се от момента, от феновете и тяхното мнение и представа за теб. Интересуваш се от резултата, от толкова много неща. Колкото и малко да изглежда напрежението, върху нас то винаги присъства. Винаги си център на вниманието и очакванията", обясни Роджър.


"Определено съм в добра позиция. Чувствам, че имам по-малко за доказване, отколкото в миналото, но това не означава, че не искам победата силно. Имам нужда от това, за да продължавам да се представям успешно", завърши Федерер.

 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини