175-ият в света свали Федерер от първото място в света



25-03-2018 00:12 | Станко Димов

Роджър Федерер допусна сензационна загуба в първия си двубой на Мастърс 1000 турнира в Маями, която ще му струва скъпо. Швейцарецът отстъпи с 6:3, 3:6, 6:7 (4) пред Танаси Кокинакис след близо два часа и половина игра.

Отпадането на Федерер, шампион в Маями от миналата година, означава, че той ще загуби и първото място в световната ранглиста. На втори април като №1 в света ще се завърне Рафаел Надал, който не е играл от януари насам.

Танаси Кокинакис стана тенисистът с най-ниска позиция в ранглистата, който побеждава действащ №1 в света за последните 15 годни. Последният подобен случай беше отново в Маями, през сезон 2003, когато 178-ият в класацията Франсиско Клавет надви тогавашния №1 Лейтън Хюит.

В следващия кръг Кокинакис ще се изправи срещу Фернандо Вердаско, който миналата седмица победи Григор Димитров на старта в Индиън Уелс.

Любопитен е и фактът, че само в рамките на няколко часа аут от турнира в Маями са водачите в ранглистата при мъжете и жените. По-рано днес отпадна и Симона Халеп.

След 7 дни като №1 в света ще се изкачи Рафаел Надал, който ще трябва да положи колосални усилия да запази лидерската позиция, след като има да защитава близо 5000 точки в следващите 3 месеца (титли в Монте Карло, Барселона, Мадрид, "Ролан Гарос" и четвъртфинал в Рим).

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини