Ще се прероди ли Джокович на Ролан Гарос?



24-05-2018 18:20 | Николай Драганов

Ако класирането в световната ранглиста казваше всичко в тениса, движението надолу на Новак Джокович не би дал причина за позитивни анализи. Но чистата статистика може би замъглява реалността за 12-кратният шампион от Големия шлем.

 

Макар сърбинът да напусна Топ 20 през тази седмица за първи път от 2006-та година, когато беше на 19 години, последната му поява на корта загатва за по-светли дни. С "Ролан Гарос" на хоризонта, слънцето може би ще изгрее на няколко километра от Айфеловата кула. 


Самият Джокович призна, че духът му е висок в навечерието на Откритото първенство на Франция, спечелено от него през 2016-та година - последната му титла от Големия шлем.

 

"Ако погледна няколко месеца назад, в момента се чувствам най-добре на корта от доста време", каза Ноле, тъкмо навършил 31 години, пред репортери в Италия след двубоя си суперфаворита за титлата в Париж Рафаел Надал, загубен с 6:7, 3:6.

 

Не човек, а машина


Когато Джокович спечели "Ролан Гарос" през 2016-та, а малко преди това бе триумфирал и на Australian Open, сърбинът изглеждаше близо до спечелването на Голям шлем в една година - нещо, което не е случвало от 1969-та година, когато Род Лейвър успя да го стори. Към онзи момент доминацията на Ноле изглеждаше сякаш ще продължи вечно.

 

Спадът в нивото му успокои големите му съперници Роджър Федерер и Рафаел Надал. "Лични проблеми", контузия, операция се отразиха на спада му, а безпощадността му просто се изпари. 

 


"Новак приличаше на машина на корта и това се дължеше на хилядите часове в тренировки. Ако не го правиш постоянно в продължение на години, дори да се казваш Новак Джокович, ще започнеш да изгледаш обикновен. В крайна сметка не е толкова лесно да бъдеш най-добрият. Трябва да жертваш много, да повтаряш отново и отново, да работиш здраво и затова толкова малко хора достигат до върха", коментира Борис Бекер, който е работил с Ноле.


Нещо трябваше да се промени


Джокович спечели само два малки турнира през 2017-та година - последната му титла е от юли, а от 2016-та година не е прескачал четвъртфиналите в турнир от Шлема. През март той отпадна във втори кръг в Индиън Уелс и Маями, два от най-престижните турнири, които е печелил общо 11 пъти.


"Гледах мачовете му в Индиън Уелс и Маями и бях малко притеснен", каза Бекер. Нещо трябваше да се промени - дори за човека, наричан "Супермен" в Сърбия. През април Ноле се раздели с Андре Агаси, както и с Радек Щепанек, който също бе част от екипа му. Скоро след това сърбинът се събра с дългогодишния си треньор Мариан Вайда, както и с фитнес треньора си. 


Сътрудничеството между Ноле и Агаси изглеждаше идеален варинт, тъй като американецът претърпя подобен спад на кариерата, преди да преживее ренесанс, който му донесе три титли в Мелбърн - крепостта на Джокович до 2016-та година. 


Лоша раздяла с Агаси?


Когато Ноле потвърди за промяната на своя уебсайт, той благодари на Щепанек и едва спомена Агаси. Самият 48-годишен американец пък коментира пред ESPN, че двамата "твърде често не са били съгласни един с друг". 


"Не знам какво е станало между тях, но е ясно, че имаме двама велики играчи, които имат пълното право да имат категорична позиция за играта и какво точно трябва да се прави, за да бъде някой най-добрият", обясни Тод Мартин - друг бивш треньор на Ноле и партньор на Агаси за "Купа Дейвис".

 


"Имате покачване на градусите, а същевременно и двамата имат своя живот. Агаси изостави прекрасния си живот и семейство. Ако непрекъснато са несъгласни един с друг, това е твърде голяма жертва и няма смисъл някой като Андре да продължава. Искането ми за интервю с Агаси беше отклонено от негови представители. 


Междувременно, Джокович и Вайда споделят тясна връзка. Мартин е бил неин свидетел по времето, когато работи с тях през 2009-та година. "Мариан е до него от него, връзката им е като на баща и син, по-голям и по-малък брат, чичо и племенник и всичко между тях", обясни двукратният финалист в Големия шлем. "В тази връзка има много емоции", добави той. 


Борис Бекер не скри задоволството си да види отново старият тандем в действие, макар да отхвърли своето собствено завръщане. В момента той има сериозен ангажимент към германската федерация по тенис и към световния №3 Александър Зверев. "Не чета една хубава книга два пъти", коментира легендарният германец.

 

Пробив в Париж?


Въпреки обещаващото представяне в Рим, реванш срещу Надал в Париж би било нещо съвсем различно. Въпреки това, ако е във форма, Ноле е способен да измъчва Рафа - нека не забравяме, че беше оформил серия от седем поредни победи над испанеца. 


И макар да беше сломен във втория сет на мача им в Рим, Джокович изрази увереност, че не е бил твърде далеч от "Краля на клея". "Не мисля, че имаше голяма разлика помежду ни, което е страхотно за мен, защото Рафа е, разбира се, най-добрият играч, който някой е стъпвал на червените кортове. Мисля, че показах високо ниво", каза Джокович.

 


Тод Мартин не отхвърля възможността Джокович да прескочи четвъртфиналите в Париж и смята, че възможността за постепенно навлизане в ритъм ще му бъде от полза. "Натрупването на физически ритъм ще доведе до натрупване и на емоционална увереност, а това е формулата за успех. Ако той успее да спечели 9 от първите 10 сета или нещо подобно, очаквам след това да се справи още по-добре във финалната осмица", коментира треньорът.


Колко далеч ще стигне Джокович в Париж? Всеки може да направи своята прогноза в социалните мрежи. Според Бекер четвъртфинал в Париж ще бъде "голям успех". Всичко над това ще бъде "пробив". 


"Желая му всичко най-добро. Ще стискам палци за негова победа срещу когото и да се изправи. С изключение на Саша Зверев", заключи Борис Бекер. 

 

Ravi Ubha, CNN

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини