Прочувственото писмо на Новак Джокович (пълен текст)



20-07-2018 10:43 | Николай Драганов

Шампионът от Уимбълдън и носител на общо 13 титли от Големия шлем Новак Джокович използва своя личен уебсайт, за да публикува прочувствено отворено писмо, в което направи ретроспекция на чувствата и емоциите си, съпътстващи триумфа му в "Ол Инглънд Клъб". 


Предлагаме ви пълен превод на писмото:


Скъпо семейство и приятели,


Пиша тези редове между смяна на пелени и книга за динозаври.


Искам да споделя с всички как се почувствах по време на пътуването, което за мен беше спечелването на Уимбълдън 2018.


На първо място, нека започна с това, че усещането моят син да бъде в ръцете на жена ми по време на церемонията беше най-прекрасното усещане, което съм имал някога в своята кариера при спечелването на който и да било турнир. 


Когато станах баща, една от най-големите ми мечти беше децата ми да присъстват на трибуните, когато играя. Да не говорим за спечелване не трофеи. Тази мечта се сбъдна преди няколко дни. Всички продължават да ме молят да опиша чувството. Казах, че е незабравимо, специално, изпълващо, прекрасно, радостно. Но преди всичко е магическо! И когато си помислих, че този момент не може да бъде по-хубав, той извик: "Татко, татко!". В този миг напълно се разтопих. Бях завладян от емоциите. Бях щастлив и радостен отвъд реалността. Толкова съм БЛАГОДАРЕН, че преживях това.


Представял съм си и съм се молел един ден да спечеля турнир от Големия шлем пред детето ми. Щастливец съм, че Тара също расте и нямам търпение да ме види да правя същото, което направих пред Стефан. За мен почти всичко (в повече или по-голяма степен) беше тенис, преди да стана съпруг и баща. Всичко, което правех, беше посветено на успехите в тениса.


Когато станах съпруг и баща, моят свят се разви. Не се промени, а се разви в нещо по-красиво. Разбира се, добавени бяха повече отговорности, но в крайна сметка бяха отключени нови измерения на любовта и енергията вътре в теб, които не си предполагал, че съществуват. Най-големият подарък, който можеш да получиш от Бог, е засилено усещане за съпричастност, състрадание и преданост към децата ти. Но не всичко е ясно, когато просто станеш баща. Необходимо е да се научиш как да достигнеш до "златния баланс" в живота, който всички преследват. За мен беше баланс между тениса, приоритетите и семейството. Моята съпруга ме подкрепяше толкова силно, откакто даде живот на Стефан и Тара. Тя винаги намираше време да обсъди с мен нещата, които ме притесняват и да ми помогне да намеря начин да чувствам, че давам най-доброто у дома и на тенис корта.


През 2017-та година, контузията в десния лакът беше толкова тежка, че бях принуден да напусна Тура за 6 месеца. Контузията беше един от проблемите, а другият проблем беше мотивацията. Нямах проблеми да тренирам и да се наслаждавам на корта, но имах психологически препятствия, когато трябваше да се състезавам. 


Един ден ще споделя по-задълбочено с какви точно предизвикателства трябваше да се справя и как се чувствах.


Винаги съм уважавал хората, които са способни да споделят своите най-уязвими моменти като повратна точка в намирането на сили, което вдъхновява много хора. Аз бях уязвим толкова много пъти в последните години. И все още съм. Не се срамувам от това. Напротив, прави ме по-честен към себе си и останалите. Позволява ми да стана по-близък с хората. Позволява ми да анализирам какво всъщност се случва дълбоко в мен. Когато разбера това, мога да създам стратегия, за да преодолея възникващите проблеми и да продължа напред като по-силно, мъдро и щастливо човешко същество.


През последните 2 години не бях търпелив относно своите очаквания към тениса. Не бях мъдър в стратегията си. И определено не чувах ясно онова, което ми казва тялото - че нещо сериозно се случва с лакътя ми. Опитвах се да намеря решенията другаде, а решението винаги е било вътре в мен.


След много промени, направени относно тренировките, ракетата, членовете на екипа, не знаех дали ще мога да се завърна на желаното от мен ниво на тенис. Всъщност, една част от мен винаги вярваше във възможностите и способностите ми. Но имаше много моменти на съмнения, в които ходът на нещата можеше да тръгне в друга посока. 


За щастие, получих помощ от божествени сили, които ме насочиха в правилната посока. Посоката, която беше най-добра за мен. Онази, която ще ми донесе мир и равновесие. 


Наясно съм с усилията и отдадеността, които много хора инвестираха в мен пред последните няколко години, за да се завърна към нивото на тенис, което ми донесе титла от Големия шлем. 


Бих искал да изразя огромната си благодарност, уважение и любов към всички хора, които вярваха в мен и ми помогнаха да спечеля отново трофея на Уимбълдън.


Благословен съм, че преживях това невероятно пътешествие и бях подкрепен от много хора по целия свят.


Обичам ви

Обичам тениса

Обичам живота

 

Новак

 

P.S. Тревата на Уимбълдън отново беше много вкусна. Само бих добавил малко авокадо и ще бъде перфектна :)

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини