На възрастта на Зверев: къде са Федерер, Джокович, Надал и Мъри?



20-11-2018 09:35 | Николай Драганов


Александър Зверев постигна най-големия успех в своята кариера в неделя, когато победи Новак Джокович на финала на заключителния турнир на ATP в Лондон. Само на 21 години и 212 дни, германецът вече е спечелил 10 титли, включително един от най-ценните в света на тениса.


Зверев вече е постигнал доста за своята възраст. Той има три трофея от сериите "Мастърс" и общо 23 победи над съперници от Топ 10. Той е най-младият шампион от финалния турнир на ATP в последните 10 години - от Новак Джокович насам. Най-високата позиция, до която е достигал досега, е №3 в света. Той има 175 победи и 89 загуби в тура. 


Всичко това логично ни води до въпроса - къде са били някои от най-добрите играчи на нашето време на възрастта, на която е Зверев в момента? Официалният сайт на ATP прави този преглед, като сравнява Саша и неговите настоящи успехи и постижения с тези на Роджър Федерер, Рафаел Надал, Анди Мъри и Новак Джокович - четиримата действащи играчи, достигали №1. Къде са били те на възраст от 21 години и 212 дни?


Роджър Федерер


Като се има предвид, че в момента Федерер разполага с 99 титли от ATP е трудно да си представим, че на възрастта на Зверев швейцарецът е имал само шест. Рекордът в ранглистата за него към онзи ден е бил №4, като е имал впечатляващите 178 победи (97 загуби). 10 месеца по-рано е постигнал най-големия успех в своята кариера, побеждавайки двама съперници от Топ 10 по пътя към титлата от "Мастърс" турнира в Хамбург. 


Но истинският пробив на Маестрото е на по-късна възраст от тази на Зверев. През март 2003-та, когато е 21 години и 212 дни, той има два трофея през сезона, но ще спечели още пет през същата година, включително първият си турнир от Големия шлем - Уимбълдън и първата от рекордните шест трофея от финалния турнир на ATP, където ще победи световния №1 Анди Родик, световния №2 Хуан Карлос Фереро и Андре Агаси на два пъти. През февруари следващата година Федерер ще се изкачи до върха в ранглистата, давайки начало на своите 310 седмици като №1.


Рафаел Надал


Испанецът е най-успешният играч на тази възраст. Вече е спечелил 23 титли, включително 9 "Мастърс" надпревари и три купи от "Ролан Гарос". 


През 2005-та година, когато навършва 19 години, Рафа печели 11 титли от тура. Любопитно е, че от тогава насам той никога не е прибирал толкова трофеи в един сезон. В тази година той печели първата си "Мастърс" титла и от тогава има общо 33, което е рекорд. 


Когато е на възрастта на Зверев, испанецът вече е натрупал 254 победи (66 загуби). Има по-малко от 200 играчи, които изобщо имат толкова победи в кариерата си. На възрастта на Зверев, Рафа е достигнал една позиция по-високо от германеца - №2 в света.


Новак Джокович


На възраст от 21 години и 112 дни Ноле печели първата си титла от финалния турнир на ATP - малко по-млад, отколкото е Зверев днес. Това е общо 11-тата му титла от тура към онзи момент. 


През 2008-ма година той вдига четири трофея и всички те са големи - печели и първата си титла от Големия шлем в Австралия, вдига третата и четвъртата "Мастърс" титла в Индиън Уелс и Рим. Печели поне 60 мача за втора поредна година. 


Джокович прекарва цялата 2008-ма година като №3 в света, което е и най-високият ранкинг, до който е достигал на възрастта на Зверев - точно както и самият германец. През следващата година Ноле ще спечели пет титли, а останалото е история. Общо до възраст от 21 години и 212 дни има 185 победи и 68 загуби. 


Анди Мъри


На възраст на Зверев британецът е достигнал до №4 в света. Разполага с 8 титли и е постигнал 155 победи (65 загуби). През 2008-ма той печели 5 титли от тура, включително първите две "Мастърс" надпревари - Синсинати и Мадрид, когато испанският турнир се провежда по-късно през сезона на твърди кортове в зала. 


Мъри достига първия си финал в Големия шлем - на US Open, като побеждава Надал по пътя. Губи в мача за трофея от Роджър Федерер. И макар да не успява в този най-важен опит, той все пак побеждава три пъти Федерер през този сезон, а победата му над Надал е първа от шест опита досега. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини