Поглед назад: Младият Димитров подчини №7 в света в Маями (видео)



05-04-2020 10:20 | Николай Драганов

Борбата с разпространението на опасния нов щам на коронавирус наложи безпрецедентни мерки в света на спорта, в това число и тениса. Всички турнири в следващите седмици са отменени, а в този период Tennis24.bg ще ви предложи поглед назад към някои от най-значимите мачове на Григор Димитров и топ звездите на тениса в турнирите, които трябваше да се проведат в съответната седмица. 


"Мастърс" турнирът в Маями не е най-успешната надпревара за Григор Димитров - тук той никога досега при девет участия не е прескачал четвърти кръг. И все пак българинът има запомнящи се моменти в надпреварата, която тази година падна "жертва" на пандемията от коронавирус.


Първото му участие е през 2011-та година, като е под №70 в световната ранглиста и успява да влезе в основната схема след две победи в квалификациите, но там губи от Серхи Стаховски, тогава №36 в света.


Година по-късно, през 2012-та година, българинът регистрира и най-доброто си представяне до този момент. Макар да е №101 в света, той постига две победи в първите два кръга - над 72-рия Михаил Кукушкин и над 32-рия Хуан Игнасио Чела.


Така се стига до мач срещу световния №7 Томаш Бердих - втори в тяхната кариера. Чехът вече има представа срещу колко талантлив играч се изправя, тъй като още през 2009-та изненадващо е загубил от Димитров в Ротердам. Но това не му помага и в Маями той отново е победен от 20-годишния тогава българин.


Димитров печели първия сет с 6:3, но Бердих отвръща на удара и изравнява след 2:6 във втората част. Третият решителен сет е много оспорван до самия му край, като Бердих сервира при 4:4 и води с 30:15, но в този момент Димитров показва изключителна зрялост и здрави нерви, дочаква грешките на съперника и успява да го пробие, а след това да спечели мача. 

 

 

Срещата продължава 2 часа и 16 минути, като е любопитно, че в нея Григор като цяло сервира доста слабо - допуска девет двойни грешки срещу само две за съперника (6:6 аса) и вкарва едва 50% от първите си сервиси срещу 63% за Бердих. Освен това печели и по-малко от точките при първи начален удар - 72% срещу 78% за Бердих, като надделява с малко единствено при точките от втори сервис - 50% срещу 47%. 


В крайна сметка световният №7 е повален и Григор се класира напред, но в четвърти кръг е спрян от №9 в ранглистата Янко Типсаревич след 6:7(3), 2:6. За момента Димитров има баланс от три победи и три загуби срещу Бердих, който все още е активен играч, а срещу Типсаревич завърши с отрицателен баланс - 3:4, преди сърбинът да се оттегли от активния тенис в края на миналата година. 


ЦЕЛИЯТ МАЧ СРЕЩУ ТОМАШ БЕРДИХ - ГЛЕДАЙ ТУК

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини