Знание 123: За вирусите и обществото



15-04-2020 13:23 | Tennis24.bg

Здравейте!

Както е модерно да се казва, ситуацията е динамична и се променя всеки ден. Пандемията Covid-19 отначало ви се струваше като нещо неособено важно в далечен Китай. Когато обаче започна да пълзи към Европа, а и по целия свят, изведнъж се надигнаха поразтревожени гласове. Първият случай на заразен в България беше на 6 март. Седмица по-късно вече бяхме в извънредно положение, а месец по-късно броят на заразените гони 500 души. Никой не може да прогнозира с точност колко ще станат до отшумяването на вируса, нито пък кога ще бъде това. Списание „ВВС Знание“ потърси мнението на водещи учени по темата и ви дава подробна и достоверна информация за природата на вируса, защо поразява повече мъже, има ли шанс топлото време да го спре и как да се справим в епидемията, като помогнем на имунната си система.

Но вирусът има не само медицински измерения. Той оказва и огромен натиск върху цялото общество. Изведнъж социалните ни връзки се оказаха прерязани, хората сякаш развиха някакво недоверие един към друг, дори гняв. Започнаха да се появяват разделни линии – градят се теории кои социални групи са „носители на заразата”. Атеистите скочиха срещу вярващите и Църквата, че не спазват ограниченията в рамките на извънредното положение. Вярващите и клирът пък упорито настояват да има служби, макар че дори Ватиканът ги спря. Собствениците на кучета изведнъж се оказаха привилегировани… Лъснаха всички слаби звена не само в обществото, ами и в държавата. Само за месец. Не искам дори да си представям какво ще бъде, ако извънредното положение бъде удължено след 13 май.

Пандемията ще отмине, рано или късно. Но обществото надали ще бъде същото. Е, има и положителни страни – хората примерно се научиха да си мият ръцете и домовете, дано това се запази като навик. Образованието също може да се окаже в печеливша позиция, защото форсмажорно вкара онлайн обучението.  От години се говори за онлайн образование и услуги, но все нещо ги отлагаше, а ето, че можело. Да, засега не са перфектни, но е крачка във вярната посока.

Дано тази ситуация отвори очите на обществото и правителствата, че науката е тази, която може да ни помогне. В „ВВС Знание“ отдавна сме наясно с това и продължаваме да ви представяме младите учени на България – те са нашият потенциал, капитал и бъдеще.

Пандемията ще пресее обществото, цялото човечество. Не говоря за починалите и живите, а за нещо съвсем друго – това е изпитание, което ще разкрие кой колко струва. Като човек, като личност, като ценности и морал, като адаптивност, като еволюционен потенциал, ако щете. Обществото няма да е същото, поне за известно време. Ще видим дали бързо ще се върне към старите си навици, или ще запази новите. Но, както е модерно да се казва, ситуацията е динамична и се променя всеки ден…

Приятно четене!

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини