Подготвен ли е вече спортният сектор за пост COVID-19?



01-05-2020 09:25 | Tennis24.bg

Проф. Даниела Дашева от Катедра „Теория на спорта“ към НСА "Васил Левски" и бивш спортен министър сподели пред BGathletic.com мерки за решаване на следкризисния проблем в спорта.

След близо два месеца на карантина, логичен въпрос звучи така - подготвен ли е спортният сектор за излизане от кризата? Въздействието на коронавирусната криза в спорта е много силно, както върху професионалния, така и върху любителския спорт.

Спортните общности трябва да се подготвят за "различен” от познатия вече спорт! Необходимо е време, за да се върне публиката по стадионите и залите, клубовете да възстановят нормалната си дейност. Но въпросът е когато, извънредното положение свърши,  кое е най-важно или от къде да се започне - подкрепата за детския спорт и юношеския спорт, подкрепата на спорта на местно ниво или за елитния професионален спорт!

Като първи мерки могат да се предложат например - безконтактните организирани спортове на открито (например - лека атлетика; възможно е и тенис на корт ), да се възстановят без споделяне на оборудване;  безконтактната дейност може да се извършва и в закрити помещения, с ограничаване на броя на практикуващите! Трябва да намерим нова норма, тъй като спортът ще бъде напълно различен.

Загубата на членство, приходи и спонсорство са предизвикателства пред спортния сектор и силно  се надяваме, че както професионалният, така и детският и спортът в свободното време ще получат необходимата помощ и внимание от правителството.

Убедена съм, че масовото спортуване на ниско ниво може да оцелее и спортът да бъде наистина важна част за физическото и психическото здраве и благополучие на обществото. Каквато е и неговата основна социална роля!

Частните фитнес оператори, инструктори и треньори, спортисти испортни администратори са сред най-засегнатите от строгите мерки за социално дистанциране. Ще бъдат ли създадени допълнителни работни места за тях? Необходимо е създаването и на работен електронен портал с предлагане на свободни места за посочените по-горе професии. Правителството трябва да има специален интерес да защитава работните места в спортния сектор като индустрия със силно икономическо въздействие по отношение на заетостта и приноса към БВП на страната, а свързаните социални ползи от спорта ще допринесат за по-бързо възстановяване след кризата.

Тази криза, независимо от пораженията, които причини на спортния сектор, също така е и възможност за иновативност, за преосмисляне на политиките и преоценка на приоритетите в краткосрочен и дългосрочен план в спорта. Настоящата криза настойчиво ни призовава за справяне с приоритети, преди всичко свързани със здравето, устойчивостта и физическата годност на населението. Ето защо инвестирането в спорт за укрепване на здравето и физическата активност на хората, сегае по-важно от всякога.

Какви мерки биха могли да се предприемат в краткосрочен план:

- Осигуряване на спортните организации на достъп до специални фондове и грантови схеми;
- Облекчаване на правилата за финансиране и база, на организации, които насърчават спортната активност сред населението;
- Възможности за създаване на публични и частни фондове за солидарност към общините за местните спортни клубове и организации;
- Създаване на нови възможности за финансиране на иновативни начини за насърчаване на спорта и физическата активност във време, когато хората са ограничени по домовете си;
- Подпомагане на училища и преподавателите по физическо възпитание и спорт да продължават да обучават учениците чрез цифрови средства, които са ефективни и безопасни (и стимулират иновациите), чрез финансиране, насоки и добри практики, отстъпки в цените за интернет, чрез въвеждане на иновативни решения за стимулиране на физическата активност;
- Стимулиране на здравословен и активен начин на живот у работещото население, както за работещите у дома, така и в офиса чрез въвеждане на иновативни решения за практикуване на физическата активност,  ръководена отинструктори и оператори на фитнес и уелнес центрове и разбира се кондиционни треньори.
 
Трябва да се предложат  безвъзмездни средства и субсидии на хора, обществени групи и предприятия в спортната индустрия, които са в състояние да формулират и да предоставят нови идеи в електронна среда за насърчаване на активния начин на живот.

За центровете за физическа активност и здраве, фитнес и уелнес би било интересно да се предложат и определени фискални мерки. Например, временно те биха могли да бъдат освободени от данъци.

Други мерки, които биха могли да бъдат предприети, повече на местно ниво, са кампании за повишаване на осведомеността или кампании за популяризиране, така че хората да възстановят активния си начин на живот чрез физическа активност и спорт, на ниво преди пандемията. Отворени врати на стадиони и паркове, семейно спортуване и т.н.

Изключително важно е да се отдели специално място на детския и юношеския спорт след кризата. За децата и младите тези месеци на инактивност ще окажат сериозно влияние на тяхното физическо и двигателно развитие. Факт е, че те изостават! Ще искат ли те да спортуват по стария начин след това! Трябва ли да се насърчава по-ниска цена за членство в клуб или спортна академия, спортни инициативи на местно ниво, приобщаващи и достъпни за повечето семейства, чрез училището или местните спортни клубове. Задължителна ангажираност на родителите. Те трябва да подкрепят децата на и извън терена. Също така не трябва да се разделяме с деца, които не са спортни таланти. Да осигурим възможности всички деца да играят и спортуват! А спортния подбор, за него по-късно!

17 май е Националният ден на спорта в България! Нека това да бъде началото на нов етап в развитието на спорта. Имаме нужда от по-добър модел! Нека го потърсим!

проф. Даниела Дашева,
Катедра „Теория на спорта“, НСА "Васил Левски";
Проф. Дашева е член на Европейска мрежа за спортни науки, член е на борда на директорите на Европейския съвет за спортна наука и физическо образование (ICSSPE), национален делегат в Международната федерация за физическо образование (FIEP). Член на Комисията по олимпийска подготовка към БОК. Служебен министър на младежта и спорта в правителството на Огнян Герджиков през 2017 г.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини