Голямата тройка се включи в кампанията срещу расовата несправедливост



03-06-2020 15:49 | Tennis24.bg

Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович бяха сред тенисистите, които се включиха в кампанията #BlackOutTuesday срещу расовата несправедливост, а протестите след смъртта на убития Джордж Флойд по улиците на САЩ продължават.

46-годишният тъмнокож американец издъхна, след като бял полицай притисна врата му с коляно за около девет минути в Минеаполис на 25 май. Номер 1 при мъжете Джокович публикува черни скрийншотове в своите профили в Туитър и Инстаграм с посланието „Black Lives Matter“, като към него се присъединиха Федерер и Надал, останалите членове на „Голямата тройка“ в мъжкия тенис. Шампионите от Големия шлем Мария Шарапова, Петра Квитова и Стан Вавринка бяха сред останалите играчи, които изразиха подкрепата за кампанията.

Афроамериканската тийнейджърка Коко Гоф и японката Наоми Осака също изразиха гнева си след смъртта на Флойд. Отговаряйки на Инстаграм поста на Федерер, 16-годишната Гоф коментира: „Кликни на линка в моята биография, за да разбереш КАК МОЖЕ ДА ПОМОГНЕШ! БЛАГОДАРЯ ТИ“. Осака, чийто баща е от Хаити, а майка й от Япония, сподели, че хората трябва да правят повече отколкото да публикуват „черния квадрат“. Американската тенис асоциация (ЮСТА) също публикува черен скрийншот, както и изявление срещу расизма в социалните мрежи.

ЮСТА, организатор на Ю Ес Оупън, заяви, че е „изключително разочарован, ядосан и съкрушен“ от трудностите, които изпитват цветнокожите хора в САЩ. „Афроамериканското общество е интегрална част от нашето тенис семейство и ЮСТА застава твърдо срещу расизма и всякаква друга несправедливост“, се казва в тяхното изявление. /БГНЕС

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини