Ги Форже: Дълго мечтаехме за покрив на Ролан Гарос



04-07-2020 17:32 | Tennis24.bg

Ги Форже, турнирният директор на Ролан Гарос, очаква повечето от световния топ тенис да участва в изместената надпревара от Големия шлем тази година.

Вместо да бъде проведено в традиционния си слот в края на май и началото на юни, Откритото първенство на Франция ще се проведе в края на септември и началото на октомври. Тази дата е противоречива, след като преди се появиха информации, че организаторите не са се консултирали с играчите относно промяната на датата, и Ролан Гарос ще се проведе само две седмици преди заключителния турнир от Шлема – Ю Ес Оупън, който пък ще се състои по план между края на август и средата на септември. Промененият календар предизвика спекулации, че някои от топ тенисистите може да пропуснат Ролан Гарос, но Форже, двукратен финалист на двойки в Париж, очаква повечето от тях да участват във френската столица.

„ATP и WTA работеха изключително усилено с нас и останалите турнири от Големия шлем, за да може да съставим подходящ календар, в който ще могат да се включат повечето играчи. Много от тенисистите пострадаха заради липсата на надпревари, тъй като си изкарват хляба с пари от наградни фондове – ще има много турнири, някои ще следват един след друг. Нито един от тях няма да е задължителен, така че за всеки един от тенисистите ще има избор – мисля, че това е справедливо – ние, като Голям шлем очакваме повечето от топ тенисистите да участват, но в крайна сметка някои от тях ще пропуснат турнира в зависимост от това откъде идват“, започна той ексклузивно за Евроспорт.

Форже потвърди желанието си да има фенове по трибуните на Ролан Гарос за разлика от Ю Ес Оупън, който ще се проведе при закрити врати. „Очаквам с нетърпение да видя всички играчи при мъжете и жените, защото знам, че ще са с усмивки по лицата. Нямам търпение да видят новия корт „Филип Шатрие“ с покрив, защото мечтаехме за него от няколко години. Всяка година нивото на кортовете в Париж е изключително високо. Надявам се да бъде с фенове. До момента говорим за вариант с 50% заетост на трибуните, ще бъде много вълнуващо, ако се осъществи“.

Ю Ес Оупън няма да има смесени двойки, както и турнир с инвалидни колички, но Форже отхвърли възможността състезанието за хора с увреждания никога не е било разглеждано като опция. „Помислихме за това в един момент или да нямаме квалификации, но квалификациите са важни. Това е част от турнира. Ще има квалификации както при мъжете, така и при жените. Тенисът за хора с увреждания е също много популярен. Искаме да го подкрепим и той ще остане част от програмата на Ролан Гарос. Вероятно смесените двойки и надпреварата при легендите ще отпаднат за тази година“, продължи той.

Форже иска турнирът да се превърне в празник за тениса, който бе един от най-засегнатите спортове от пандемията от коронавирус. „Много сме развълнувани, както може да си представите. Емоционално ни беше тежко в последните няколко месеца. Покривът на „Филип Шатрие“ е готов, всички сме много щастливи от това, почти сме готови и с външните кортове. Тенисът страда много през последните 3-4 месеца, надяваме се да успеем с провеждането на този турнир – това е една от нашите цели и сме позитивно настроени, че вървим в правилната посока“, завърши турнирният директор на Ролан Гарос. /БГНЕС

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини