Рафа запазва първото място в света след лекция над Чилич



13-05-2011 16:44 | Станко Димов

Рафаел Надал се класира за полуфинал на турнира от „Мастърс” сериите в Рим. Испанецът се наложи с 6:1, 6:3 над Марин Чилич в двубой, който продължи точно 85 минути. Световният номер 1 твърдо бе по-добрият тенисист на корта и за момент не постави под въпрос мястото си в голямата четворка в турнира.

 

Срещата бе равностойна единствено в началото на втория сет, когато двуметровият хърватин спечели няколко от подаванията си. В спор за място на финал Надал ще се изправи в събота срещу победителя от двубоя Ришар Гаске (Франция) – Томаш Бердих (Чехия). Благодарение на успеха Надал осигури първото си място в ранглистата поне до „Ролан Гарос”, независимо дали ще триумфира във Вечния град.


Двубоят на централния корт започна отлично за световния номер 1, който в първите няколко гейма нямаше никакви проблеми да налага волята си. От другата страна на корта Марин Чилич приличаше по-скоро на спаринг партньор, отколкото на претендент за място на полуфинал. В защита на тези факти говори и статистиката – в първите си два сервис-гейма хърватинът спечели общо 2 точки. Така логично се стигна до преднина 5:0 за Надал, който при нов пробив можеше да запише нулев сет. В крайна сметка обаче Чилич събра сили и се размина с „геврек”, печелейки под бурните овации на публиката единствения си гейм в сета – 6:1.

 

По съвсем различен начин започна втория сет. Чилич сякаш осъзна, че няма какво да губи в този мач и коренно пренастрои играта си, особено в своите сервис-геймове. Ключовият момент дойде в седмия гейм, когато Рафа стигна до пробив и поведе с 4:3. От тук до края на мача испанецът нямаше проблеми и официално подпечата мястото си в Топ 4 на турнира.


По-рано през деня стана ясен още един от полуфиналистите в Рим. Това е най-добрият британски тенисист Анди Мъри, който се наложи в 3 сета над германеца Флориан Майер.

 

По-късно тази вечер е и най-интересният двубой от четвъртфиналите, който противопоставя Робин Сьодерлинг (Швеция) и непобедения от началото на годината Новак Джокович.


Рафа Надал има 5 титли от турнира в Рим. Любопитното е, че от Australian Open насам испанецът има 5 поредни финала на турнири. Загуби 3 от тях (Индиън Уелс, Маями и Мадрид) от Новак Джокович и спечели 2 (Монте Карло и Барселона) срещу Давид Ферер.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини