Надал се спаси от сензационно отпадане на старта



11-05-2011 17:24 | Станко Димов

Световният номер 1 Рафаел Надал бе на път да запише може би най-срамната загуба в кариерата си. Испанецът се измъчи докрай със 148-ия в света Паоло Лоренци на старта на турнира от „Мастърс” сериите в Рим. На Рафа му се наложи да заличава сет пасив и да се бори близо 3 часа, за да заслужи мястото си в следващия кръг в италианската столица. В крайна сметка Надал се наложи с 6:7 (5), 6:4, 6:0 и вече чака следващия си съперник, който ще бъде добрият му приятел Фелисиано Лопес.


Благодарение на успеха Надал днес Надал спази традицията никога да не губи два мача поред на клей. Най-нискокласираният играч, който бе побеждавал Рафа на клей за последно, бе Оливие Мутис (113-ти в АТP през 2004-та година). Друг любопитен факт е, че за първи път в кариерата си Надал губи първия сет на трети пореден двубой на клей (от общо 234 срещи на тази настилка).


Въпреки всички предварителни очаквания за лесна победа на Надал, двубоят съвсем не започна добре за световния номер 1. Напротив, нищо в играта на испанеца не вървеше и той започна да реди грешка след грешка. Особено внимание правеше слабата игра на Рафа на традиционно най-силното му оръжие – форхендът, който в първия сет просто не функционираше.


Все пак първият пробив по традиция бе на сметката на Рафа. Левичарят проби за 4:2 и изглеждаше така, сякаш с лекота ще затвори сета. Нищо подобно. Точно в този момент дойдоха най-сериозните проблеми на Надал, който допусна моментален ри-брейк, при това на 0. До края на първата част двамата взимаха подаванията си, като Надал не спираше да греши, особено в по-дългите разигравания, което бе и изненадата. Така се стигна до тайбрек, който бе върхът на лудостта. Световният номер 1 отново показа разколебана игра и напълно заслужено отстъпи с 5:7 точки за радост на темпераментната публика на централния корт.


Още в първия гейм на втория сет Рафа проби и загатна, че вече е забравил случилото се на корта през първата част. И тази теза обаче бе разбита на пух и прах, при това от самия Надал. Испанецът отново започна да греши и сам принуди Лоренци да се върне в мача. 148-ият в света го направи в шестия гейм, когато изравни резултата – 3:3.


В този момент публиката стана по-шумна от всякога и повярва, че чудото може да стане. В деветия гейм обаче Рафа ги разочарова, достигайки до третия си пробив в мача, който му осигури преднина 5:4 и сервис на своя страна. И вместо да довърши започнатото, Надал отново започна да прави подаръци на Лоренци, който достигна до шанс за връщане на пробива и удължаване на сета. Този път обаче късметът не се усмихна на италианеца и световният номер 1 спаси подаването си, с което изравни резултата.


Подобно на втория сет, третият също започна с ранен пробив в полза на Надал. Този път обаче испанецът не си позволи лукса да раздава подаръци и побърза да нанесе удара си, докато може. Така и стана. След 3 пробива Рафа затвори сета на нула, с което си гарантира място в трети кръг.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини