Бившата №5 Анна Чакветадзе: Пиронкова пише невероятна история



09-09-2020 13:17 | Tennis24.bg

Бившата №5 в световната женска ранглиста Анна Чакветадзе даде ексклузивно интервю за Букмейкър Рейтинги. В момента тя е коментатор към Евроспорт, има своя собствена тенис академия в Москва и не се е отделила нито за миг от тениса. Чакветадзе прекрати кариерата си само на 26 години заради хронични контузии. Рускинята коментира актуалното състояние на българската сензация в момента Цветана Пиронкова, която стигна до 1/4-финалите на US Open и ще играе срещу Серина Уилямс.

„Познавам Цветана Пиронкова и нейното семейство още от 14-годишна. Ние сме на една и съща възраст и играехме заедно на едни и същи турнири. На същите тези турнири, на които бяха Фабио Фонини и Новак Джокович, те са на същата възраст, на която сме и ние с Пиронкова. Всички ние започнахме да се борим на едни и същи турнири в Европа. Познавам я много добре, тя е чудесно момиче и има прекрасно семейство! След три години извън играта тя се справя много добре и аз съм убедена, че има съвсем реален шанс да продължи да побеждава. Това е наистина невероятна история в тениса (смее се)! Знаеш ли, повечето хора около мен, в тенис средите, смятаха, че тя няма да мине дори първия кръг на US Open тази година, а аз я защитавах. Казах на приятелите ми, че категорично ще успее да стигне по-напред - никой не ми повярва! И сега (отново смее се) всички около мен признават "Анна, ти беше права". Но да, сега сериозно... тя е наистина много постоянен играч, макар и да не е от най-физически доминиращите играчи. Освен това тя се движи изключително добре. Видяхте какъв мач изигра срещу Ализе Корне – истинско шоу, битка, дълги и трудни разигравания. Вашето момиче издържа психически след пропуснат мачбол. Боже господи! Трябва да си много силен, за да го направиш...", коментира Чакветадзе пред Букмейкър Рейтинги.

На въпрос, как оценява играта на Григор Димитров след прекарания коронавирус това лято, бившата руска тенисистка отговори: „Нека започна с това, че след всеки вирус е наистина трудно за тялото да се върне на 100%, а след коронавирус усещането за отпадналост, болка в мускулите, липса на енергия са особено засилени. Имайки предвид това, е разбираемо, че не е имал време да тренира и да се подготви достатъчно за US Open, но сега има достатъчно време - почти две седмици, за да тренира и да започне да се чувства по-добре на корта. Той ще вземе участие на Ролан Гарос и смятам, че ще се представи много по-добре там."

Анна Чакветадзе коментира и подновяването на тенис мачовете без публика след пандемията от коронавирус: „Разбира се, че без фенове усещането е напълно различно. Много играчи изобщо не пътуваха до Ню Йорк, а останаха в Европа. Подкрепата на феновете е от голяма помощ за всеки спортист. Напомня ми на времената, в които бяхме млади и начинаещи, играехме в турнири без публика - кортовете бяха напълно празни, както е в момента. Повечето топ тенисисти в момента са имали сходен опит, просто той е бил доста отдавна - може би преди 10 години, но сега ще си припомнят как са се чувствали в началото на кариерите си."

На въпрос: „Кой ще наследи голямото трио в момента Федерер, Надал и Джокович", Чакветадзе отговори: „Хм, не съм сигурна. От следващото поколение, може би избирам Доминик Тийм, макар че той не е следващо поколение, като се замисля - все пак той е на 27. Може да се каже, че той е следващо поколение след Джокович. Тийм беше толкова близо по време на Australian Open и имаше много добър шанс, но отново Джокович беше по-добър в решаващите моменти. Харесвам го, защото Тийм е много по-постоянен от повечето играчи. Ето и сега в Ню Йорк има огромен шанс за нещо много значимо в своята кариера. От останалите, фаворит ми е Стефанос Циципас - на моменти може би е прекалено емоционален, но е изключително талантлив и това не може да се отрече. Зверев също изглежда много добре от моята перспектива. Всъщност... (замисля се) Чорич играе много интересно - той има толкова много контузии и въпреки това той все още играе и при това го прави на много добро ниво."

„Победител при жените?! Бих избрала Виктория Азаренка? Може да звучи изненадващо, но смятам че начинът й на игра в момента ще я отведе далеч", завърши бившата №5 в света.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини