Защо Балканският скандинавец е отново Кралят на Мелбърн



22-02-2021 13:56 | Tennis24.bg

-Новак Джокович завоюва титла № 9 в Откритото първенство на Австралия

Онзи ден (19 февруари) в отговор на някои мнения в сайта „Тенис плюс” по повод на предстоящия (тогава) финал в Мелбърн Джокович – Медведев, че най-сетне Ноле ще бъде победен, че „сръбските му номерца няма да минат”, на заклинания, че сръбският „номер едно” ще бъде едва ли не „размазан”, написах на приятелите на тениса в този сайт: „.....за да може някой да победи Ноле, то той трябва да го победи ментално. Да бъде психически по-устойчив от него, да бъде по-концентриран в играта от него! А това е почти ....невъзможно. Джокович е ..."сървайвър" в пълния смисъл на думата.....”
И днешният финал на Откритото първенство на Австралия потвърди напълно моите думи с категоричните 7-5, 6-2, 6-2 за Джокович. При това срещу съперник като Даниил Медведев, също толкова сигурен и стабилен от основната линия, също много интелигентен в действията си на корта, с отлични къси диагонали.

Да, но! Новак Джокович отново доказа, че е несравним в своята способност да променя бързо и в движение тактиката си,  да сменя темпото на игра, да накъсва ритъма на противника на корта. Роденият на 22 (запомнете числото 22 и направете справка за родените на тази дата) май 1987 г. в Белград тенисист пускаше хитри къси топки на изтегления твърде назад московчанин, „викаше” го на мрежата и ако Даниил все пак стигнеше до топката, ставаше лесна плячка на прецизните минаващи удари на сърбина. Ноле този път излизаше доста по-често на мрежата и показа много добре пласирани волета. Когато пък положението ставаше „напечено” за самия него, веднага вкарваше невероятни сервиси за „ас”(тук голям принос има вторият му треньор- „бомбардерът” Горан Иванишевич, шампион на Уимбълдън и бивш № 2 в света, иначе негов дългогодишен треньор от 2006 г. насам  е словакът  Мариан Вайда) и отново взимаше инициативата в свои ръце. Да не говорим за блестящите му ретури (връщания на сервиса на Медведев), които изпращаше дълбоко в краката на руския тенисист.  Дори когато и двамата „гладиатори” оставаха назад и разиграваха продължително топката, отново по-голям „крокодил” на основната линия се оказваше Джокович. Именно той печелеше почти винаги дългата размяна на удари.

Да не говорим и кой е най-добрият тактик в днешния тенис! Още в самото начало на първия сет Ноле използва момента преди Даниил изобщо да е навлязъл в мача, за да го  „пробие” и да дръпне с 2:0 и 3:0 гейма. Както и обратното, в началото на втория сет, допуснал пробив на свой сервис, „балканският скандинавец”, както наричам Джокович, най-хладнокръвно веднага върна пробива и изравни за 1-1. Това беше и психологическият край за съпротивата на Медведев във финала. Край и на победната му серия в цели 20 мача! Напълно заслужено Новак вдигна и пръстите към своето чело, правейки жеста „Умен съм! Играя с акъл!”.

Това никой трезвомислещ фен на тениса не може и не бива да отрича. Със своята „ титла № 9” в Откритото първенство на Австралия от общо 18 победи в Големия шлем (Федерер и Надал все още водят с по 20 титли) Новак Джокович наистина заслужи прозвището „Кралят на Мелбърн”.
А на тези, които продължават да спекулират, че Ноле е симулирал травма на коремната мускулатура в мача срещу Тейлър Фриц, само за сведение. Първо, той е щял да се откаже веднага, ако мачът не е бил  от Големия шлем ,в „три от пет сета” и не е имал аванс дотогава с 2-0 сета. Второ, нито един ден след това Новак не е тренирал, за да се пази и  е излизал на корта само за своите мачове.  И трето, огромният принос на неговия физиотерапевт, на когото Ноле със сълзи на очи благодари след финала.

Не забравяйте, че „балканският скандинавец” е и ...”сървайвър” в  пълния смисъл на тази дума!

Автор: Борислав КОСТУРКОВ

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини