Дебат за кортовете на БНТЦ: Печеян vs Стоименов (видео)



19-07-2021 22:35 | Tennis24.bg

Морално ли е Григор Димитров, чрез ТК "Хасково", да участва в конкурса за наем на Националния тенис център в центъра на София? По тази тема дискутираха в предаването "Break point" Мариана Печеян, член на БФТ и Георги Стоименов, мениджър на Григор Димитров. В следващите редове вижте част от дебата: 

"Разбира се, че бяхме изненадани, тъй като ние стопанисваме този обект вече 10 години. Цяла България знае, че това е Българска тенис федерация, която има различни цели от така поставените от Григор Димитров", започна Печеян. "Знаете, че кортовете не са наша собственост, те са на "Академика" - дружество, което ги стопанисва. Критериите са от последните 10 години, те не са променяни. Това създава между нас да се получи конфликт и би трябвало вие, от ваша страна (бел.ред. обръща се към водещия), да поканете и от държавните органи да има представител тук. В момента ние сме потърпевши. Това не оправдава предложението, което направи Григор Димитров, защото то първо беше в една медия, която аз лично не знаех и сега я научих. Все пак това е голяма инвестиция, Григор Димитров не е случаен и би трябвало това да го направи лично и в национални медии. Защото това действително има огромно значение, защото ние стопанисвайки тези кортове, като Българска тенис федерация, имаме различни цели от неговото виждане. Какво значи това? Ние сме със 100-годишна история, в нас членуват над 120 клуба, ние организираме и координираме цялостната дейност на тениса в България - всички вътрешни турнири, международни турнири. Г-н Стоименов, също благодарение на тази тенис федерация, е бил състезател и е участвал в състезания, както и Григор Димитров. Тука има морална страна". 

Отговорът на Стоименов: "Аз първо искам да кажа, че не съм съгласен с този анонс за конфликт и раздор между двете страни, защото такъв няма според мен. Ние не сме казали нищо подобно, засега, не сме се противопоставяли по никакъв начин. Аз съм изцяло съгласен с това, което г-жа Печеан каза, че федерацията и един тенис клуб, който и да е той, имат различни цели. Това наистина е така. Съвсем кратка история ви давам на нашето участие, на участието на тенис клуб "Хасково", всъщност. Преди около две седмици, не съм сигурен в датите наистина, се появи обява за тази процедура, за конкурс за отдаване под наем. Преди около седмици, приблизително, тенис клуб "Хасково", заедно с Григор, решиха, че могат да участват. Решението за участие беше подкрепено от условията за конкурса, които не са правени от тях, а от принципала на Министерството на спорта. Аз съм твърдо вярващ в това, че Министерството на спорта е трябвало в координирани усилия с федерацията в този конкретен случай, да поставят условия на конкурс, които биха били облекчаващи за федерацията", коментира Стоименов, след което беше прекъснат от един от водещите, който попита защо изобщо се е стигнало до този конкурс. 

"Това е търговско дружество и вие би трябвало да се обърнете към "Академика", отговори Печеян. "Това е търговско дружество, което генерира приходи, от които се издържа. Така е създадена системата. И всеки го е ударил на печелбарство. Тази структура не е сега създадена, тя е от предходния мандат. Това вече е друга тема, която е с продължение. Още преди една година сме подали молба за преразглеждане (на договора за наем) и преподписване. Имаше три начина: или да подпишем договор за 1 година, или да поискаме дълъг срок за наем, но трябва да се явим на конкурс, защото не можем да инвестираме краткосрочно. Затова е даден до 20 години наема, за да може да правим инвестиции, които в тениса не са евтини. Плюс това - ние сме с нестопанска дейност, нашите цели са различни. Докато при тях (посочва към Стоименов) нещата са по различен начин", каза Печеян. 

Излиза ли реално, че в рамките на една година, кортовете са били ничии. "Така е реално. Ние искаме да се проведе конкурса, за да можем да кандидатстваме и да инвестираме. "Академика" реши, че в този момент, сега, е подходящо да се проведе конкурсът", каза Печеян. 

Кой как смята да развива кортовете? Първо говори Стоименов: "Прочитайки за този конкурс, тенис клуб "Хасково", заедно с Григор, решават, че е добра възможност за инвестиция от тяхна страна. Това, което се вижда в условията на конкурса, е че в този конкурс могат да участват само сдружения с нестопанска цел, които имат съответен опит в управлението на тениса. И, разбира се, федерацията е с реални шансове - те отговарят на всички тези условия. Това което е много важно да се отбележи, е че принципалът фактически поставя в конкуренция федерацията с нейните членове. Министерството поставя в конфликт федерацията с всички ѝ членове. От друга страна искам да отбележа, че цялото това настроение е насочено срещу Григор, което аз наистина не разбирам. Григор не е правил конкурсната документация. Той не може да бъде обвинен. Теоретично в този конкурс могат да участват още 10 тенис клуба. Днес е краен срок за подаване на документите и аз не знам дали още 10 клуба не са участвали". 

Печеян контрира: "Добре, БФТ къде да отиде? Логиката е това, това е моралната страна. От там идва конфликта. Вижте по сайтовете - през 2017 г. казахте, че Григор ще прави академия в Хасково. Дайте да видим къде е тази академия, какво е развил? Къде са резултатите от това, което е направил. Какви международни турнири има в Хасково". Цялата дискусия вижте във видеото: 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини