Не е само до умения: каква роля играе езикът на тялото в тениса?



18-10-2021 15:05 | Tennis24.bg

Едва ли има почитател на тениса, който да не знае за комедийното шоу, което Новак Джокович често представя на публиката със своите имитации на други тенисисти. Дали ще са гласовитите удари на Шарапова или ритуалната подготовка на Надал преди сервис, сърбинът винаги успява да разведри атмосферата. И наистина голяма част от тенис професионалистите се отдават на всевъзможни ритуали, суеверия и дори тикове. Това съвсем не е уникално за тениса, като подобни експресии можем да видим във всеки спорт. Но когато става дума за езика на тялото понякога той може да е не само част от подготовката на тенисистите, но и да е решаващ момент за изхода на двубоя.

Агаси-Бекер

Веднага дава пример с едно интересно признание за съревнованието между две от най-големите звезди в мъжкия тенис. Тази година легендата Андре Агаси сподели как след няколко загуби от Борис Бекер се е научил да отвръща на мощните му сервиси. След като приключи състезателната си кариера Бекер се ориентира към покера, като през годините участва в редица престижни турнири като EPT и WPT. Но изглежда, че в ранния си период като професионален тенисист не е спазил едно от най-важните съображения в играта на карти: внимавай с езика на тялото.

По време на репортаж на The Players Tribune за 51-ия рожден ден на Агаси, американецът споделя за трудностите, които е изпитвал в първите си мачове срещу немеца. “Борис Бекер ме победи първите три мача, които изиграхме, тъй като сервисът му беше нещо невиждано до момента”. Да, умението да сервира е само едно от отличителните черти на Бекер, което поставя въпроса как в началото на своята кариера Андре Агаси може да му се противопостави. 

Отговорът може би е доста изненадващ-по езика на тялото. Всъщност, по думите на Агаси не просто по езика на тялото на Бекер, но буквално по неговия език. След няколкото срещи с немския топ-играч, Агаси забелязва, че преди да сервира Борис Бекер изплезва езика си в посоката, в която ще прати топката. Ако езикът му сочи напред, значи сервисът ще бъде изпратен към средата на полето или близко към тялото на опонента. Език, сочещ настрани обаче издавал, че Бекер ще търси ас-ът по крайните линии.

А знаете ли какви са резултатите от четиринадесетте мача, които Агаси и Бекер изиграват? Десет победи за Андре. И, да, първите три срещи между двамата са спечелени от немеца, но в останалите единадесет Агаси категорично доминира, допускайки само едно поражение. Не можем да твърдим, че прочита на езика на тялото на Бекер е единственото, което е помогнало на американецът да постигне всичките тези триумфи. Но по негови думи, това е нещото, което му е дало защита срещу едно от най-силните оръжия на Борис.

Историята завършва с отговор на въпроса дали Бекер някога научава, за “тайното” наблюдение на Агаси? Да, през 1998 двамата се срещат на Октоберфест и Андре споделя на своя колега за “откритието” си. Борис е силно изненадан от това, което научава, но вече е твърде късно. Дотогава американецът е надделял в почти всички срещи между двете легенди, а последният им мач се провежда година по-късно, като Агаси отново триумфира.

Езикът на тялото в тениса

Езикът на тялото е незаменима част от комуникацията не само в спорта, но и като цяло. Голяма част от невербалната комуникация се осъществява на подсъзнателно ниво, но именно тя стои в основата на богатството на човешките взаимоотношения.

В днешно време спортистите играят на такова ниво, че единствено физическите данни и усилени тренировки съвсем не са достатъчни за крайна победа. Когато срещу теб се състезават също толкова надарени, амбицирани и подготвени атлети, трябва да търсиш всякакъв начин, в рамките на правилата, за да получиш поне минимално предимство. Разчитането не езика на тялото на опонентите, както и съблюдаването на собствените действия, както виждаме, може да е решаващо дори в тениса.

Може би най-подходящият пример за ролята на езика на тялото е Надал, който е известен с увереността, която излъчва дори в трудни моменти. Сайтът за спортна психология sportspsychologytennis.com цитира испанецът, който говори за емоционалното си състояние по време не триумфа си на US Open през 2017: “Не, не бях спокоен. Бях нервен, но е глупаво, когато езикът на тялото ти не е положителен, тъй като това ще се обърне срещу теб.” Няколко изследвания също потвърждават, че езикът на тялото може да повлияе на изхода на тенис мачовете, особено когато той комуникира увереност и непоклатимост.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини