България пропуска ATP Cup заради отказ на Григор Димитров



30-12-2021 10:11 | Tennis24.bg

България окончателно няма да играе на престижния отборен турнир по тенис Купата на ATP (1-9 януари) в Сидни, въпреки че тимът на Австрия отпадна окончателно. Причината е че първата ни ракета Григор Димитров (№28) е решил да не си размества програмата, съобщи "Сега". Така България няма да има шанс да повтори фурора от 2019-а, когато участва на дебютната Купа на ATP и записа две победи - над Великобритания и Молдова в групата си.

Най-добрият австрийски тенисист Доминик Тийм на Австрия се отказа още в средата на декември, но тогава България, която бе първа резерва, не бе включена заради новия регламент на ATP Cup. Според него е достатъчно втората ракета да е в Топ 250, а такъв в Австрия е Денис Новак. Но вчера и Новак обяви, че няма да участва.

Това означаваше, че България влиза в турнира. При такава ситуация организаторите от АТР разговарят директно в разговори с водещите играчи (капитаните) на отборите, а не със съответните федерации, тъй като турнирът е на ATP и федерациите нямат отношение към него. Разговаряно е с Григор Димитров, който е отхвърлил поканата и така за Купата на ATP Франция ще зачести Австрия. 

Пред сайта "ТенисКафе" мениджърът на Димитров - Георги Стоименов, обяснява, че екипът на нашия топ тенисист си е дал 25 декември като последен срок да реагира за евентуално участие в Сидни. След което вече нямало да има време да се събере съставът, да се извадят визи и други необходими документи. 

Оказва се, че това не е така - особено в частта с визите. Защото и Григор, и втората ни ракета Димитър Кузманов в момента са в Австралия - единият ще играе на турнир в Мелбърн, а другият в Бендиго. А снощи се оказа и че поне още един от тима - Адриан Андреев, също има виза. Т.е. - има трима с визи, а точно от толкова може да е съставен един отбор на ATP Cup.

Андреев публикува в Инстаграм и своя чат с представител на АТР, който още в неделя (26 декември) го пита дали има виза, защото се очертава Австрия да не участва и проверява дали България може да събере поне "трима членове, ако Григор се съгласи да играе". Андреев отговаря положително, на което представителят на АТР му казва, че ще говорят първо с Григор Димитров.


На следващия ден - понеделник (27 декември) Андреев  получава отговор, че "Григор, реши да следва първоначалния си план и да участва на турнира в Мелбърн. Той няма да участва на ATP Cup, така че ще бъде приет следващ отбор".

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини