Джокович и Кириос ще определят шампиона на Уимбълдън



10-07-2022 10:49 | Tennis24.bg

Новак Джокович и Ник Кириос ще се изправят един срещу друг във финала на Уимбълдън при мъжете днес от 16:00 часа. Световният №3 Джокович се е устремил към четвърта поредна и общо седма титла от свещената английска трева, а на пътя му застава 40-ия в света Кириос, за когото това ще бъде дебютно участие във финал от турнир от Големия шлем.

Джокович изпита доста разочарования в Големия шлем в последните десет месеца, след като загуби финала на US Open от Даниил Медведев, не бе допуснат до участие на Australian Open и бе спрян от Рафаел Надал в четвъртфиналите на „Ролан Гарос“. Той обаче отново показа, че е най-добрият играч на трева в последните години и макар че имаше известни затруднения, достигна осмия си финал в „Ол Ингланд Клъб“.

Сърбинът загуби два сета в първите си четири мача в Лондон, трябваше да наваксва изоставане с 0-2 на четвъртфиналите срещу Яник Синер, след което загуби откриващия сет срещу местния фаворит Камерън Нори на полуфиналите, преди да стигне до успех с 3-1. По този начин Джокера е загубил цели пет сета по пътя си към финала, но във важните моменти отново бе на висота и влиза във финала като категоричен фаворит.

От своя страна Кириос имаше само два четвъртфинала в досегашните си участия в Големия шлем, но записа седем победи на трева в подгряващите турнири в последния месец, след което демонстрира страхотен сервис, мотивация и концентрация, за да запише пет поредни победи на Уимбълдън, включително петсетови успехи над Брандън Накашима и Пол Джъб, както и победа в четири сета над Стефанос Циципас. На полуфиналите Кириос трябваше да срещне Рафаел Надал, но испанецът не излезе на корта заради проблем с мускулно разкъсване в коремната област.

Кириос е един от малкото тенисисти в Тура с положителен баланс срещу Джокович, като сърбинът дори не е спечелил сет в досегашните си два мача с Ник, които са през 2017-та година. Бившият номер 1 в света обаче се е прицелил към 21-ва титла от Шлема, с което ще се доближи на една от рекордьора Рафаел Надал.

Шампионът от Уимбълдън 2022 ще прибере рекорден чек за 2 млн. паунда. Тази година точки за световната ранглиста няма да се присъждат.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини