Пресконференцията на Кузманов - за загубата от Юмбер и шансовете на Григор и Лазаров в турнира



28-09-2022 12:38 | Tennis24.bg

Беше много тежък и равностоен мач. Както вече казах, аз съм повече удовлетворен, отколкото разочарован, тъй като играх по начин, по който ми се искаше, а и изпълних изискванията на треньорите ми, което е най-важното. Със сигурност загубата носи и разочарование особено когато е пред родна публика. Имаше много хора в залата, много деца, което ме прави изключително щастлив. Най-важното, което успях да направя, е да се раздам на максимум, както винаги го правя, без да се отказвам, и се надявам публиката да е останала доволна. Това каза Димитър Кузманов след двубоя с Юго Юмбер от първия кръг на Sofia Open 2022, в който българинът отстъпи с 6:7 (4), 4:6 след близо два часа и половина игра в „Арена Армеец“. Ето какво добави Кузманов на пресконференцията след срещата: 

И все пак какво не достигна в твоята игра?
Не бих казал, че нещо не ми е достигнало, тъй като мачът се разви в една-две точки, беше изключително равностоен през цялото време. В съблекалнята коментирах с моя екип точката при 3-1 в тайбрека, която наклони везните, но не искам това да звучи като оправдание или опит за създаване на заглавие. Беше тънък момент и не ми се случва за пръв път. Позицията на Юмбер в ранглистата не отговаря на играта му, той е доказан играч от елита на тениса и това си пролича и в днескашния мач. За мен, може би, това е най-добрият ми мач тази година от гледна точка на качеството от началото до края и като начин на игра, въпреки че загубих.

7 години поред си тук, можем ли да те очакваме отново догодина?
Да, турнирът, доколкото знам, в календара е след няколко месеца с друга дата февруари месец и ако съм здрав, играя добре до края на сезона и всичко, е наред е напълно възможно да участвам. Искам да благодаря на организаторите и на Българската федерация по тенис за тази възможност. Щастлив съм, че съм си я заслужил, тъй като това не е нито даденост, нито нещо, което ми се полага. Мисля, че работата през всички тези години и резултатите, които съм постигнал, съвсем закономерно са ми я спечелили, но това все пак е покана от организаторите, на които още веднъж казвам огромно благодаря.

В началото на тези 7 години бяхте двама или трима, започвахте плахо, със загуби, а сега на седмата година сте толкова много момчета и като цяло България присъства на турнира, който приема. Каква е твоята равносметка и мислиш ли, че този турнир възроди българския тенис, превърна ли го в по-голяма атракция и направи ли спорта по-достъпен за вас?
Да, със сигурност и това се доказва от увеличаващата се бройка български състезатели и техните резултати. Този турнир наистина е прекрасен за българския тенис, за българския спорт, видяхте колко деца имаше днес, очаква се залата да се напълни още повече в следващите дни. Това е чудесно и сме много щастливи заедно с другите момчета, защото това е възможност за всеки един от нас. Феновете виждат, че ранглистата няма абсолютно никакво значение и всички ние имаме качества да се надиграваме с най-добрите. На нас ни трябват точно такъв вид турнири като този и АТП Челинджър, тъй като те ни тласкат, вдигат нивото на конкуренция и подобряват резултатите ни. Участието на Григор Димитров допълнително засилва интереса, разпространява тениса като спорт и наистина виждам само позитиви в организирането на София Оупън.

На прага си на участие в основната схема на турнир от Големия шлем. Такива участия срещу такива съперници, топ 30-40 в света, помагат ли много, когато опреш до последния мач от квалификациите, да кажем на Аустрелиан Оупън?
Да, със сигурност, защото, ако аз бях играл по този начин в някой от трите ми мача тази година за влизане, щях да го взема. Сега го загубих, но както казах, въпреки загубата, за мен това е най-добрият ми мач тази година, тъй като ми хареса начинът, по който играх, как се справих с напрежението и с желанието си за победа. И в трите си мача за влизане допуснах една и съща грешка, а именно, че имах огромно желание да спечеля и в дадени моменти не играех по начина, по който трябваше. Всичко това помага, защото е опит.

Утре участието си в турнира започва Григор Димитров, след него ще гледаме и Алекс Лазаров. Ще бъдеш ли в залата да ги подкрепяш и как виждаш техните шансове в утрешните двубои?
Да, надявам се да бъда в залата. Имам и турнир, в който ще участвам другата седмица, ще видя програмата си, тъй като имам и странични ангажименти, но се надявам да бъда в залата, да ги подкрепя, да се насладя на атмосферата и да наблюдавам тенис, от който мога да се уча със сигурност. И двамата имат много големи шансове, тъй като Алекс играе в момента много добре, направи вече една победа, което ще подсили психиката му, може да се наслаждава допълнително, няма какво да губи. Григор ще има доза напрежение, завръща се в турнира и очакванията към него са големи, но той си остава фаворит в мача и винаги когато играе пред родна публика това му носи допълнителна енергия и адреналин, така че и двамата имат много голям шанс.

Децата в момента те чакат да отидеш при тях, за да продължиш да им раздаваш автографи. Какво значи за теб тази награда - късно вечерта ще седнеш на трибуните, ще се срещаш с такива дечица, които те гледат с блясък в очите и чакат този автограф, който може да ги вдъхнови?
За това играя тенис. Знам колко е важно за тях, колко ще ги мотивира и какво желание ще им даде. Това е най-голямата ми мотивация. Без значение че съм изморен и загубил, ще отида да ги зарадвам.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини