Джокович е на финал в Австралия за рекорден 10-ти път



27-01-2023 13:19 | Tennis24.bg

Новак Джокович се класира за безпрецедентния десети финал на Откритото първенство на Австралия. Във втория полуфинал от програмата поставеният под номер 4 в схемата победи американеца Томи Пол със 7:5, 6:1, 6:2 за два часа и 22 минути игра. В спора за титлата в неделя бившият водач в световната ранглиста ще срещне гръка Стефанос Циципас, който по-рано днес се наложи в четири сета над руснака Карен Хачанов.

За Джокович предстоящият финал ще бъде 33-ти в турнирите от Големия шлем, като той се стреми към 22-ра титла, с която да изравни испанеца Рафаел Надал по най-много спечелени отличия при мъжете. С днешната си победа сърбинът записа 27-ми пореден успех на Откритото първенство на Австралия и подобри рекорда на американеца Андре Агаси, който спечели 26 поредни мача в Мелбърн в началото на този век.

Джокович и Циципас досега са играли само веднъж на финал на турнир от Шлема - това се случи през 2021 година, когато Джокович спечели титлата на "Ролан Гарос" в пет сета след обрат от 0:2. За Циципас това е и единственото участие в мач за трофей до момента. В официални мачове досега двамата са се срещали 12 пъти, като предимството на сърбина е убедително - 10:2.

"Подкрепата на феновете означава всичко за мен. На този етап от кариерата ми аз се нуждая от този двигател. Благодарен съм им, защото те наляха достатъчно гориво в краката ми, за да преодолея този противник. Чувствам се супер, на 110 процента. Стефанос ще види след два дни на какво ниво съм. Не съм толкова свеж, колкото в началото на турнира, но работих много във фитнеса в предсезонната подготовка. Бил съм в тази ситуация много пъти и знам как ще се чувствам преди финала. Щастлив съм, че запазих самообладание в края на първия сет на мача. Това бе ключовият момент в него. След това започнах да удрям топката много по-чисто.

Благодарен съм, че отново съм на финал. Винаги съм имал силно въображение, но никога не съм си представял, че ще играя 10 финала за 16 години. Без семейството и без екипа ми това нямаше да бъде възможно. На корта ти носиш отговорността и ти приемаш позитивите, но моят екип е в основата на успехите ми. Спечелих предишния финал със Стефанос. Спомням си, че беше изключителна физическа и емоционална битка. Той е един от най-интересните хора в тура не само на корта, но и извън него. Нека по-добрият от нас да спечели. Първото място в ранглистата е заложено на карта, така че залогът е много голям", каза Джокович в интервюто на корта.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини