Когато играч като Енен се откаже



Когато играч като Енен се откаже
Свързани новини
Свързани играчи
08-12-2009 22:37 | Станко Димов

16 май 2008 г. – "Хералд Трибюн"

 

Да, Жустин Енен наистина се отказа от тениса. Вече няма да се говори много за онова белгийско момиче, което печелеше наред. От тук нататък тя ще прекарва работното си време в тенис академията си, свободното с приятели и семейство, а през зимата ще може да се спуска по ски пистите, без да се притеснява дали ще получи контузия и ще пропусне Australia Open.
Какво ще ни липсва от 25-годишната Енен?


На първо място е убийственият й бекхенд. Това беше най-силното й оръжие. Тя изпращаше трудна топка в някои от неочакван ъгъл на корта без дори да се замисли. Защото дясната й ръка вече го беше направила. Ще ни липсват и нейните срещи с противниците й около мрежата след някоя важна победа.


Именно тогава човек разбираше колко ниска е тя - 1,68. А е побеждавала тенисистки като Линдзи Дейвънпорт, Винъс Уилямс, Мария Шарапова и Ана Иванович. Ще ни липсват интервютата й, в които тя преминаваше от английски език на родния й френски, на който можеше да говори с часове. Но най-много ще ни липсва движението на Жустин Енен по корта. Тя можеше да тича постоянно без да спира по време на мачовете си. Тенисът е много по-впечатляващ, когато се използва цялото игрище. Затова скоростта в този спорт е много важна.


Енен няма да си тръгне с овации от всички страни. В кариерата си имаше моменти, в които не беше харесвана от хората заради някои нейни постъпки. Като тази на полуфинала на „Ролан Гарос” през 2003 г. срещу Серина Уилямс, когато отказа да си признае, че си е вдигнала ръката, за да индикира, че не е готова за игра, когато американката сервираше. Или на финала на Australian Open 2006, когато лиши Амели Моресмо от заслужена радост за спечелването на Гранд шлем, след като отказа да доиграе мача заради стомашни болки, вместо да стисне зъби и да се бори до края.


В защита на Енен може да кажем, че през 2004 г. тя имаше сериозни проблеми със здравето, като вирус я изкара за по-голяма част от сезона и й наложи сериозна подготовка за следващия сезон. Именно тогава Енен усети нуждата от по-голяма почивка.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини