Джокович е аут! Синер заслужи място на първия си финал в Шлема



26-01-2024 09:14 | Tennis24.bg

Яник Синер сложи край на хегемонията на Новак Джокович на Australian Open. В изключителен двубой, италианецът се наложи с 3:1 сета над 10-кратния шампион в турнира, в отделните части 6:1, 6:2, 6:7 (6), 6:3.

С победата си Синер сложи край на серията от 33 последователни победи на Ноле в Мелбърн. За последно световният №1 беше победен в турнира от Хьон Чун през 2018 г. Синер премина през първите два сета на мача без абсолютно никакви проблеми и даде в тях общо само три гейма на Джокович. 

Ситуацията на корта се промени в началото на третия сет, когато сърбинът спаси точка за пробив още в първия гейм. Двамата започнаха да печелят геймовете си без особени проблеми, като кулминацията дойде в 11-ия гейм. Тогава при 5:5 и ситуация за равенство зрител на „Род Лейвър Арина“ получи проблем и призова за помощ. Това доведе до спиране на мача за около четвърт час и позволи на Джокович да се прегрупира.

Сърбинът се спаси от пробив, а след това в тайбрека успя да се наложи с 8:6 точки. Синер имаше мачбол при 6:5 и сервис на сърбина, но не успя да го реализира, тъй като бе извикан на мрежата, а след това и прехвърлен.

Въпреки че загуби третия сет, поставеният под номер 4 в схемата Синер не загуби присъствие на духа и не се огъна под натиска на Джокович.

Дори напротив, двукратният шампион от турнира в София успя да реализира пробив в ситуация, в която изобщо не изглеждаше, че ще има такъв. В четвъртия гейм на четвъртия сет Джокович водеше с 40:0 при свой сервис, но Синер реализира пет поредни точки и проби.

Джокович не се предаде и продължи да се бори, но комбинацията от отлични сервиси и стабилни удари от форхенд позволи на Синер да запази аванса си до края на срещата.

Във финала италианецът ще среще победителя от втория полуфинал, в който съперници са руснакът Даниил Медведев и германецът Александър Зверев.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини