Федерер: Отлично знам къде се намирам



16-08-2011 13:34 | Станко Димов

След като си спечелил 16 титли от Големия шлем е трудно да повярваш, че цели 10 турнира поред ще претърпиш разочарования. Такъв е случаят с Роджър Федерер, който тази седмица в Синсинати ще се опита да сложи край на черната серия.


След като в продължение на 10 турнира Федерер не може да вдигне трофея мнозина от феновете на тениса се питат дали не е дошъл края на неговата епоха и дали швейцарецът ще може да се конкурира с Новак Джокович и Рафаел Надал.


"Наясно съм къде точно се намира играта ми в момента", коментира Федерер. "Не е хубаво да живееш в илюзия и да си казваш: "Всичко е ОК, играеш страхотно", а в същото време да не е така”, каза ФедЕкспрес, чиято предишна най-дълга „суша” бе през 2001-ва, когато в третия си сезон в тура той не спечели нито един от 14-турнира поред.


"Понякога може би изглежда така, сякаш не правя промени в играта си. Аз обаче определно правя някои коренции. Когато на някой мач нещата се не получават правя корекции. Ако и това не проработи, тогава ще трябва да тренирам здраво. Това е моят подход".


Федерер отвори вратата към възможността дори да смени ракетата си. "Трябва ли да използвам ракета с друга глава? Трябва ли да сменя кордажа? Това са въпроси, които винаги са били в мислите ми. Защо да не се използват високите технологии, вместо само да се повтаря: "аз съм доволен от това, което имам", каза още Федерер.


"Приятно е да се върнеш на място, където си играл добре. Това ти вдъхва допълнителна увереност. Можеш да се върнеш година назад и да си спомниш, че си се представил много добре”, сподели още Федерер.


Швейцарецът ще започне защитата на титлата си срещу повече от сериозен съперник – Хуан Мартин Дел Потро. Именно аржентинецът го победи на финала на US Open 2009, който двубой Фед определя като „една от най-големите загуби в кариерата”. Три месеца по-късно Дел По повтори упражнението и на заключителния „Мастърс” турнир.


"През последните години пътищата ни се разделиха, но важното е, че сега и двамата сме тук. Разбира се, че е необичайно да играя с толкова добър съперник в началото на турнира и съм сигурен, че и двамата ще покажем най-доброто от себе си", каза Федерер.


Швейцарецът е единственият човек, който успя да победи Новак Джокович от началото на годината. Стори го на полуфиналите на "Ролан Гарос". Като изключим въпросното поражение обаче Ноле има 53 победи, които му осигуриха цели 9 титли до момента.


„Неговата серия е фантастична. Това е нещо, което се постига много трудно. Бил съм в подобна позиция и знам колко е трудно”, каза Федерер за актуалния №1 в света.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини