Мануела Малеева: Радвам се за Гришо и Цвети, но те са единици



12-10-2011 16:18 | Николай Драгиев

Една от най-успешните български тенисистки в историята - Мануела Малеева даде интервю пред бТВ, в което разказа за своя сегашен живот в Швейцария, за развитието на тениса и много други теми.

"Тенисът стана още по-физически спорт. Жените вече са по 1,80 см. Топката се удря страшно силно. Жените се доближиха до мъжете. Изгуби се разнообразието в играта, преди повече се залагаше на тактиката. Но това е тенденция във всички спортове," смята Мануела Малеева.

"Тенисът, както и останалите спортове, се комерсиализира. Това от една страна е добре, от друга не толкова. Сега поне играта стана достъпна и за държави, които нямаха тази възможност преди години. Играчите са последните, които мислят за парите. Около тях обаче има много други хора като мениджъри, треньори и всички те имат интереси," смята още тя.

Мануела не може да си обясни защо българският тенис не успя да се възползва от инерцията, която зададоха тя и нейните сестри Катерина и Мануела Малееви. Трите дори достигнаха по едно и също време топ 10 на световния тенис.

"Ние сме малка държава. Това е голямо постижение да имаме 3 състезателки в топ 10. Дори голяма държава като Великобритания, която има Уимбълдън, не може да вкара дори една състезателка там. Навремето беше трудно да се оцени колко труд и усилия ни изискваше това постижение. След 1989-а нещата се разводниха. Гришо и Цвети са хубаво нещо, но те са единици."

От позицията на своя опит Мануела коментира и представянето на сегашните лидери в нашия тенис - Григор Димитров и Цветана Пиронкова.

"Григор е много млад. Трябва да играе още много, много мачове, за да натрупа опит. Това е главното, от което има нужда. Трябва да бъде мелен в тази мелница. Да играе в много турнири, да усети напрежението. Да се научи да побеждава състезатели, които са по-назад в ранглистата."

"Цвети не я познавам. Струва ми се, че е момиче, което много се бори на корта. Това, което може би и липсва е, че й липсва малко техника. Спрямо потенциала си, тя е постигнала много. Дано да продължи да се развива."

Мануела Малеева признава, че не е успяла да осъществи най-голямата си цел - да спечели турнир от Големия шлем, въпреки че в продължение на 10 години остава сред елита на играта.

"Да спечеля турнир от Големия шлем бе моята мечта. Опитах всичко. Стигнах най-много до полуфинал. Граф е най-трудната ми съперничка. Тя бе изключителна. Често играехме трисетови мачове, но никога не успях да я победя. Имам само една победа в юношеските години. Най-ценният ми успех е бронзовият медал от Олимпиадата в Сеул. Също така победите над Крис Евърт и Мартина Навратилова."

Малеева често се прибира в България, където е създала фондация със своето семейство.

"Много често се връщам в България. Виждам и хубавите, и лошите неща. Хората са много по-свободни. Полека-лека нещата ще се оправят. Иска ми се хората в България да си помагаме повече," заяви още Малеева, която живее в Швейцария с трите си деца.

"Ако бъда поканена на турнира на шампионките в София догодина, ще дойда. България си остава моя дом," обеща Малеева.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини