Квитова и Азаренка - бъдещето на женския тенис



30-10-2011 00:46 | Николай Драгиев

Патрик Муратоглу

Централният корт в Истанбул даде възможност да блеснат на две състезателки, които ще бъдат неделима част от бъдещето на женския тенис - Петра Квитова и Виктория Азаренка.

Двете могат да започнат своята доминация още следващия сезон или може би малко по-късно, но това ще стане в следващите три години.

Каролина Вожняцки остава номер 1 в ранглистата, но тя за пореден път ни напомни за своите слаби страни. За сравнение Квитова и Азаренка демонстрират своето развитие и атакуващ подход, макар и претворен в различни стилове.

В същото време Вожняцки завърши за втори пореден път като номер 1 и ние всички трябва да покажем своя респек към това страхотно постижение.

Тя достига до своите резултати благодарение на перфектната си физическа форма и защото е истински професионалист, когато става въпрос за подготовка преди мачовете си. Тя винаги има тактически план и успява да го изпълни на корта. С помощта на своя баща, който също е добър професионалист. Освен всичко те разбират за какво става въпрос при оформянето на ранглистата и календара на WTA. И освен всичко - тя притежава изключителен боен дух.

Колкото до Квитова, тя има уникални способности. Тя играе по-бързо от всеки друг и е напълно невъзможна за надиграване, когато навлиза в корта и работи добре с краката. Резултатът е, че на практика всеки мач зависи само от нея.

Нейната физическа форма и увереност имат ключове роля за нейните успехи или провали. Когато тя вярва, че ще победи и успее да приложи своята високо рискова игра, то тогава тя може да победи всеки.

Азаренка в същото време е напълно различна като игра и манталитет.

Да, тя е атакуващ състезател, но залага и на ефективността в играта. За разлика от Петра, тя не прави по-голямото количество печеливши удари и непредизвикани грешки на корта.

Нейният стил ми напомня за Рафаел Надал. Виктория удря топката много мощно и влага много мощ във всеки удар. Тя използва топ спин много често и това принуждава съперниците да отстъпват назад. Тя може да играе много бързо и взима топката рано. Освен това не прави много грешки заради топ спина, а и защото пласира топката без да поема сериозни рискове.

Нейната игра в дефанзивен план е една от най-впечатляващите, тъй като тя е страхотен атлет.

Независимо какво ще се случи до края на турнира в Истанбул, няма никакво съмнение, че Квитова и Азаренка ще бъде дуото, което все по-често ще виждаме на полуфинали и финали в турнирите от Големия шлем през следващите години.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини