Петра Квитова даде нова заявка за №1 в света



30-10-2011 19:32 | Николай Драгиев

Петра Квитова спечели финалния турнир на WTA, който събра най-добрите 8 състезателки през 2011-а година. Чехкинята прибави втората най-важна титла в кариерата си след триумфа на Уимбълдън този сезон.

Квитова се наложи над Виктория Азаренка в оспорван сблъсък със 7:5, 4:6, 6:3 и от понеделник ще се изкачи на рекордното за нея второ място в света. Тя ще има отлична възможност още в първите дни на новата 2012-а да атакува първото място, където в момента се намира Каролина Вожняцки.

През тази година Квитова показа много силно представяне на всички възможни настилки - тя няма нито една загуба в зала, спечели титли на трева, клей и твърди кортове.

Виктория Азаренка пък загуби най-големия финал в своята кариера. Тя има 8 спечелени титли и 8 загубени финала. При най-доброто й представяне в турнири от Големия шлем - тя бе спряна на полуфинал отново от Квитова.

Финалният двубой бе много любопитен и до голяма степен равностоен. Квитова стартира мача прекрасно и поведе за отрицателно време с 5:0. Както обикновено се случва в женския тенис, последва сериозен спад в играта на чехкинята, която започна да прави голямо количество непредизвикани грешки. Тя 5 пъти сервира за оставане в сета и изравни резултата за 5:5.

В края на сета обаче, Азаренка бе тази, която не успя да задържи това ниво на игра и Квитова взе следващите два гейма - 7:5.

Вторият сет бе още по-равностоен. Азаренка показа изключителна воля и съумя да изравни резултата след 6:4 в своя полза.

В решителния трети сет Квитова спаси гейм от 0:40 на старта и след това стигна до аванс от 3:0. Това бе напълно достатъчно за нея да приключи ситуацията в своя полза.

Така Квитова завърши сезона без нито една загуба при игра в зала на твърди кортове.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини