Аржентина се готви за реванш



30-11-2011 16:30 | Станко Димов

Последният път, когато Аржентина се изправи срещу Испания за купа „Дейвис” бе финалът на турнира през 2008-ма година в Мар дел Плата. Южноамериканците бяха абсолютен фаворит за трофея, но вътрешни борби в техния отбор им изиграха лоша шега.


Испанците, които тогава бяха без лидера си Рафаел Надал, изковаха драматична победа, при това на твърди кортове в зала, като в герой тогава се превърна Фернандо Вердаско. В четвъртия сблъсък от серията плейбоят от Мадрид изоставаше с 0:2 сета от Хосе Акасусо, но осъществи пълен обрат и донесе триумфа на Испания.


Тази година ролите са разменени – домакин е Испания, с Рафаел Надал в състава си, а двубоите ще се играят на клей. Достатъчно предпоставки за фаворитизиране на иберийците, като всички друго освен триумф за тях ще бъде огромна изненада.

Ново начало


Аржентинците, които имат в състава си Хуан Монако, Хуан Игнасио Чела и Едуардо Шванк, освен звездите Хуан Мартин дел Потро и Давид Налбандян уверяват, че всички вътрешни спорове, които им костваха титлата през 2008-ма година, са останали в миналото.
„Това е в миналото, определено сме го оставили зад нас”, коментира Дел Потро, шампион от US Open 2009.


„След този финал (през 2008) ние израснахме, а аз подобрих значително играта си. Сега ни се отваря нов шанс”, увери 23-годишният Дел Потро, който с 11-ата си позиция в ранглистата на ATP е първа ракета на родината си.


„Сега всички е различно – играчите са други, настилката е друга, арената е друга и този път Испания е фаворит. Смятам, че ще бъдат различни двубои от тези в Мар дел Плата. Ние сме в добра форма и сме изцяло концентрирани”, коментира Дел Потро.


Един от състезателите на домакините – Фернандо Вердаско изрази увереността си, че аржентинците все още ги боли за загубата от преди 3 години.


„Тогава те бяха домакини и големи фаворити. Ясно е, че са готови на всички, за да ни го върнат. Ние обаче сме така подготвени, сякаш никога не сме печелили този турнир”, каза Вердаско.


Играчите на Аржентина се подготвяха сериозно на клей през последните седмици и изразиха надежда, че ще бъдат по-свежи от състезателите на домакините. За справка Дел Потро и Налбандян не са излизали на корта за официален двубой от октомври насам, докато Надал и Давид Ферер бяха на корта до миналата седмица, след като участваха на заключителния „Мастърс” в Лондон. Ферер дори се класира за полуфинал.

Безупречен рекорд


Рафа Надал може да се похвали с 14:0 победи в двубоите си на клей, както и с 18:1 като цяло, когато е играл за родината си. Резултатите на Давид Ферер не са по-различни – 11:0 победи на клей и 16:4 на всички настилки. В допълнение на това Испания е спечелила последните си 20 домакински двубоя за купа „Дейвис” и последните си 22, които са били на клей.


Ключов за изхода на двубоя може да се окаже двубоят на двойки, където испанците ще бъдат представени от левичарите Фернандо Вердаско и Фелисиано Лопес, които на полуфиналите срещу Франция записаха тежка загуба от тандема Микаел Лодра – Жо-Вилфред Цонга.


„Взехме си поуки от този двубой”, увери Вердаско. В Кордоба (на полуфиналите) нещата не са получиха така, както ние искахме. Тази седмица обаче се подготвяхме в Барселона и тренирахме по различен начин, в сравнение с преди”. 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини