Цонга доближи топ 5 с титла в Доха



07-01-2012 20:18 | Николай Драгиев

Жо-Вилфред Цонга откри сезон 2012 с титла на ATP 250 в Доха. Той победи Гаел Монфис със 7:5, 6:3 и така вече има 8 титли на сметката си. Нещо повече - Цонга достигна финал в 5 от последните си 8 турнира. Монфис пък демонстрира характерната си слабост и загуби 12-и финал от 16 общо.

Двубоят се игра при много трудни условия, тъй като над Доха се бе настанила плътна мъгла, а кортът бе изключително влажен и двамата тенисисти не веднъж се озоваваха на земята заради подхлъзвания.

Монфис стартира по-добре и проби още в откриващия мача гейм. Той задържа аванса си до 5:4, когато трябваше да сервира за спечелването на сета. Цонга не просто проби, а взе 3 поредни гейма за - 7:5.

Това кошмарно развитие на първата част пречупи Монфис, който не бе в състояние да се противопостави на мощните удари на сънародника си и отстъпи с 3:6 във втория сет.

С титлата си Цонга се приближи до място в топ 5. Световният номер 6 има минимално изоставане от Давид Ферер, който на Australian Open има да защитава полуфинал.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини