Шарапова: Ще продължа да викам, дори това да не ви харесва



28-01-2012 15:32 | Станко Димов

Пресконференция на Мария Шарапова след загубата на финала на Australian Open от Виктория Азаренка:

 

- Започна толкова добре среща, но в един момент Азаренка влезе в ритъм и до края на ти остави шанс...
- Да, днес тя направи всичко по-добре от мен. Имах добри начални геймове и това беше. След това тя започна да удря рано топката, ударите и бяха дълбоки, стана много агресивна. Накара ме да тичам от единия край на корта до другия като заек. Днес тя просто беше по-добра във всеки един аспект.

- Направи много непредизвикани грешки. Добре ли се чувстваше физически, всичко ли с теб беше наред?
- Да, нямах никакви болежки, просто това беше от дните, в които нещата не се получават. Чувствах, че не съм достатъчно агресивна и знаех, че това трябва да се промени. Нямаше начин да спечеля двубоя ако я оставях да диктува разиграванията и да ме разиграва по корта.

- Изненадана ли си от силния начин, по който Азаренка завърши двубоя? Все пак това и беше първи финал в Големия шлем...
- Както казах и преди двубоя, не смятам Азаренка за дебютантка. Тя има достатъчно опит, печелила е други важни отличия, отдавна е в елита. Тя не е някои неизвестна състезателка, срещу която да не знам какво да очаквам. Това, че до момента не бе играла финал в Шлема няма никакво значение.

- Имаш опит в подобни битки. Това ще ти помогне ли по-лесно да приемеш загубата?
- Със сигурност няма да бъде лесно. Не е приятно да загубиш във финал, без значение за какъв спорт става въпрос. Въпреки всичко мисля, че записах добър старт на годината. Играх финал на Australian Open, а това не ми се беше случвало отдавна.

- Нервите оказаха ли своето влияние днес?
- Не бях нервна, просто допусках грешки (усмихва се).

- Спечелила си много двубои в моменти, когато не показваш най-добрия си тенис. Началото на втория сет ли реши мача днес?
- Трудно е да победиш, когато не показваш най-доброто от себе си, а съперникът ти го прави. Вижте, тя (Азаренка) е топ играч. Преди Australian Open тя спечели в Сидни, натрупа няколко поредни победи и дойде в Мелбърн уверена в силите си. Тя направи фантастичен турнир.

- Вярваш ли, че все още не си показала най-доброто от себе си?
- Да, категорично. Вярвам, че все още трябва да положа много усилия, за да се развия като играч. Точно затова продължавам да играя. Мисля, че един атлет, без значение от спорта, ако се събуди сутринта и не мисли, че все още има какво да подобри, какво да даде от себе си, то...нещата трудно ще се получават.

- През последните дни много се изговори за виковете след всеки удар. Някои дори предлагат това да бъде забранено. Какво е твоето мнение?
- Много пъти съм говорила по този въпрос. Всеки си има право на мнение. Аз играя по този начин от много малка и ще продължа да го правя. Всеки, който е бил до мен през годините го знае.

- Финалът тази година ще те мотивира ли другата да се опиташ да вземеш титлата?
- Доволна съм от участието си в Австралия. Разбира се, че загубата не е приятна, но все пак играх на финал, което е отлично постижение. Преди началото на турнира нямах представа как ще се представя. Не бях играла от 3 месеца, не знаех какво да очаквам. На фона на това съм щастлива от постигнатото.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини