Любопитни факти след победата на Григор Димитров



02-07-2014 18:44 | Станко Димов

Григор Димитров разплака от щастие цяла България, след като победи с 3:0 сета Анди Мъри и се класира за полуфинал на Уимбълдън. Предлагаме ви няколко любопитни факта след поредния исторически успех на Гришо.

-    Григор Димитров е първият българин, който ще играе на полуфинал на Уимбълдън (а и в Големия шлем изобщо) в схемата при мъжете.

-    За последно България имаше свой представител на полуфинал в турнир от Шлема именно на Уимбълдън (2010, Цветана Пиронкова). 

-    За първи път в кариерата си Григор Димитров достига до полуфинал в турнир от Големия шлем.

-    Григор Димитров си гарантира място в Топ 10 на ранглистата. Ако отпадне на полуфиналите, от понеделник Гришо ще бъде №9.  Ако достигне до финал или спечели турнира, тогава ще се придвижи още по-нагоре.

-    Григор Димитров прекъсна серията от 17 последователни победи на Анди Мъри на „Ол Ингланд Клъб” (в това число и двубоите от олимпийския турнир през 2012-а).

-     Григор Димитров записа втора поредна над Анди Мъри, след като успя да го победи и на полуфиналите в Акапулко през февруари (в последствие спечели турнира). Общо в двубоите между двамата шотландецът води с 3:2 победи.

-    За Григор Димитров това бе 9-а поредна победа. Преди Уимбълдън, българинът спечели турнира на трева в Куинс Клъб.

- В Куинс Клъб Григор Димитров наследи като шампион Анди Мъри. На Уимбълдън Гришо свали именно Мъри и от трона му.

-     Първият финал на Григор Димитров в АТР бе именно срещу Анди Мъри (Бризбейн, 2013).

-    С достигането си до полуфинал на Уимбълдън Григор Димитров си осигури 720 точки за ранглистата, както и 440 000 паунда от наградния фонд. Ако достигне до финал Гришо ще си гарантира 1200 точки, както и 880 000 паунда. Ако стане шампион – 2000 точки и 1 760 000 паунда.

ГАЛЕРИЯ ОТ ТРИУМФА НА ГРИШО!

 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини