Федерер: Беше епично, имах късмет



06-07-2016 21:49 | Tennis24.bg

Роджър Федерер се класира за полуфинал на Уимбълдън 2016. Това стана факт, след като швейцарецът обърна от 0:2 до 3:2 сета Марин Чилич, в отделните части 6:7 (4), 4:6, 6:3, 7:6 (9), 6:3.

След мача Федерер беше видимо доволен от успеха си. „Беше голяма битка. Страхотно е да печелиш по този начин, да се върнеш в мача от 0:2. Определено се чувствам късметлия до някаква степен днес. Определено беше така при 0:2 сета. Но се борих, вярвах. Тази победа определено е голяма за мен. Все пак беше на Централния корт на Уимбълдън. Освен това ми оставя шанса да спечеля турнира. Така че е голяма победа. Не е една от най-големите, но голяма.

След сезона, който имах досега, да спечеля така мача беше тест за тялото ми. Да се боря толкова в един много физически мач, е наистина добро постижение. Беше емоционална победа. Винаги е, когато успееш да обърнеш мач от 0:2 и три мач пойнта. Щастлив съм, че успях да се почувствам толкова здрав – и физически и психически. Бях много фокусиран, всичко ми мина много бързо – губех мача и играех срещу брейк пойнт за мача, а след това сервирах за мача в петия сет.

Сервис, силен удар. Той вкара много асове. Рядко имам толкова асове срещу мен, освен ако не е срещу Иво Карлович. Но промених позицията си за ретур и това помогна. Той записа между 5 и 10 аса в последните три сета. Можех да прочета по-добре играта му, да се чувствам по-добре. Той игра великолепно. Беше гладен за успех“, сподели с усмивка швейцарецът.

Основният позитив за него се оказа увереността във физическите му сили след трудната победа: „Не бях играл петсетов мач този сезон. Но ми хареса, защото това е истински тест до колко си здрав физически и психически. Колко ще издържи гърбът ти, краката ти. Затова нямах търпение да свърши петият сет. Този успех обаче ми дава много самочувствие. Сервисът ми беше ключът към победата. Успях да издържа. Доволен съм. Щастлив съм да съм тук. Нали не си резервирам билет за самолет... Първата седмица беше страхотна, имах страхотен мач срещу Стийв Джонсън. Днес беше епично. Нямам спомен да съм се връщал от 0:2 на Централния корт на Уимбълдън.“

Естествено, тъга и разочарование струеше от Марин Чилич. Хърватинът бе на другия полюс, след като изпусна мача от 0:2. „Определено съм много разочарован да загубя по този начин. Играх страхотен тенис. Знаех, че той няма да се откаже, когато влязохме в петия сет. Битката беше и на психологическа основа. Той сервира много добре в петия сет. Определено беше много трудно. Когато ме проби, не че аз играх зле, но той беше много добър с тези подсечени, къси подавания. Справях се добре, но той продължаваше и не можех да направя нищо. За първи път в кариерата си губя мач, в който съм водил в първите два сета. Не успях да се справя физически. Вече си извличам поуките. Ако трябва пак да го изиграем този мач, бих бил по-агресивен и ще използвам шансовете, когато ги имам. Имаше ситуации в четвъртия сет, в които не показах най-доброто от себе си“, самокритично каза Чилич.

Хърватинът обаче допълни, че е уловил пукнатини в играта на седемкратния шампион на Уимбълдън: „Той не е суперчовек. Не мисля, че Федерер е намалил оборотите. Той е много бърз, това е едно от най-силните му качества. Това не е нещо, което всеки притежава. Той адаптира скоростта си с ударите си, което му е позволило да има толкова много победи. Но усетих днес, че му липсва нещо. Но игра великолепно. На мен ми остава да се надявам догодина да стигна по-далече и да подобря още играта си. Този мач може да ми е за урок. Показах, че мога да се конкурирам с най-добрите. Време е да гледам напред, лятото предстои.“

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини