Възроден ли е отново женският тенис?



14-03-2010 12:07 | Станко Димов

Когато говорим за женски тенис не можем да не отчетем промените, които настъпват там. Ако си спомним за 2009 година едва ли ще намерим особено позитивни моменти - мачове с лошо качество, Динара Сафина убедителен лидер на върна на ранглистата, въпреки че няма спечелен турнир от Шлема.

 

Това определено бе една слаба за женския тенис година, която завърши по още по-сензационен начин. Ким Клайстерс шокира всички, като спечели US Open само няколко седмици, след като се завърна на корта. Това постави и нов въпрос - на какво ниво е женският тенис, след като е възможно един играч да спечели турнир от Шлема толкова бързо след завръщането си?


От новия сезон са изминали едва няколко месеца, но за радост имаме повод да се похвалим, че нещата вървят към подобрение.


Определено до момента 2010 година предложи няколко много вълнуващи срещи. Жустин Енен също се завърна и за кратко време игра два финала - в Бризбейн и на Australian Open. Нейната белгийска сънародничка Ким Клайстерс ще изиграе цял сезон и вече грабна една титла.


Серина Уилямс защити трофея си от Australian Open и продължава да бъде точно там, където и е мястото - на върха в ранглистата. Нейната сестра Винъс, която много хора отписаха преди началото на сезона, само за няколко седмици спечели два турнира - в Дубай и Акапулко, като по този начин накара критиците си да преразгледат отношението си към нея.


Мария Шарапова също показва признаци, че е все по-близо до място в Топ 10. Рускинята спечели титлата в Мемфис, което със сигурност не е грандиозен успех, но все пак ще окаже положителен ефект върху самочувствието й. Едва ли маркетинговият отдел на WTA се интересува особено много от формата на Маша, но тя определено е близо до върха.


Като цяло от женската асоциация могат да бъдат щастливи, защото в момента разполагат с огромна конкуренция. Спокойно можем да кажем, че финалът на Australian Open този сезон при жените предложи далеч повече драми и интересни моменти, отколкото битката за титлата при мъжете. Серина и Жустин са две от най-великите шампионки за всички времена в историята на този спорт.


Какво да кажем за финала в Бризбей преди това. В изцяло белгийски сблъсъл и след множество обрати в резултата, Ким Клайстерс спечели титлата след успех над Жустин Енен в близо тричасова битка.


Извън корта новините за женския тенис също са благоприятни. От "Сони Ериксон" потвърдиха, че ще продължат да спонсорират WTA за още две години, през които ще бъдат основен партньор на асоциацията.


Разбира се не трябва да гледаме само в розовата страна на женския свят. Годината ще бъде много важна за някои от младите състезателки, към които има сериозни очаквания. Карoлин Возняцки, Виктория Азаренка и Янина Викмайер трябва да покажат, че мястото им сред най-добрите не е случайно. И това трябва да стане възможно най-скоро, защото сестрите Уилямс, както и Елена Дементиева например, са в края на кариерите си.


Някои мислят, че младите никога няма да постигнат успехите на именитите си "учители". Това обаче не е съвсем вярно. Мария Шарапова спечели първата си титла от Шлема едва на 17 години. Возняцки пък вече има финал на US Open. Завръщането на белгийките Клайстерс и Енен също ще изиграе своята голяма роля за възраждането на женския тенис.

 

"Спорт Ревю"




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини