Играчи

Динара Сафина


Дата на раждане:27.04.1986Ръст:182
Възраст:38Тегло:
Националност:РусияИграе с:дясна ръка, бекхенд с две ръце;
Място на раждане:МоскваДебют:2005
Резиденция:Монте Карло, МонакоЛичен сайт:http://www.dinarasafina.com

Спечелени пари от наградни фондове:
US 10,465,419

Титли от Големия шлем:
няма;

Биография:

В началото на кариерата си Динара е в сянката на брат си Марат, който също като нея бе професионален тенисист, водач в ранглистата при мъжете, един от най-темпераментните състезатели в историята на тениса в Оупън ерата. Динара Сафина започва да се занимава сериозно с тенис на 8 годишна възраст, когато е записана от родителите си в спортен клуб „Спартак”. 5 години по-късно, когато е на 13, Динара се мести в Испания, по-точно във Валенсия, където живее и тренира със своя брат.


Кариерата на Динара в големия тенис започва през 2001-ва година, като през февруари въпросната година за първи път влиза в класацията на WTA. Младата рускиня не губи излишно време и още следващата година завършва като член на Топ 100. Също така през 2002-ра година тя печели първата си титла на ниво WTA. Големият прогрес на Динара дойде през 2008-ма година. Тогава тя спечели четири турнира – в Берлин, Лос Анджелис, Монреал и Токио, а освен това игра финал на „Ролан Гарос” и полуфинал на US Open, завършвайки годината като номер 3 в света.


2009-та година също е доста успешна за Динара. Тя достига до нови два финала в турнири от Шлема – Australian Open и „Ролан Гарос”, както и до полуфиналите на Уимбълдън. През месец април Динара се изкачва на върха на ранглистата и става втората рускиня в историята, след Мария Шарапова, която е номер 1 в света. Тя и брат си Марат са едни от малкото семейства, в които брат и сестра са били начело на ATP и WTA.


За жалост през 2010-та година Динара претърпява няколко много сериозни контузии, които на практика не и позволяват да се върне на корта. В началото на сезон 2011 рускинята губи с 0:6, 0:6 на Australian Open още в първи кръг от Ким Клайстерс, след което едва не се отказва от професионалната си кариера. След няколко разговора с майка си, Динара решава да продължи да се състезава. 

 

(обновено на 27.04.2011).

Свързани новини


Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини