Сезон 2010 през погледа на Sports Illustrated и феновете - кои неща трябва да запомним



17-12-2010 10:17 | Станко Димов

Шампионката от Уимбълдън разряза крака си на стъкло от чаша и не се завърна на корта до края на годината. Най-младата победителка в турнир от Големия шлем за годината стана завърнала се на корта съпруга и майка. Сърбия спечели купа "Дейвис" за първи път. Две легенди се отказаха от спорта. Финалът на US Open при мъжете бе излъчван по три американски телевизии, в една от които Джеймс Блейк се караше в ефир с другия коментатор. На Уимбълдън пък се игра мач, който се проточи в интервал от 3 дни.


От друга гледна точка 2010-та година бе нормална за тениса. Серина Уилямс спечели две титли от Големия шлем. Ким Клайстерс защити успеха си от US Open. Роджър Федерер и Рафаел Надал прибраха всички трофея от Шлема при мъжете. Близнаците Брайън подобриха още един рекорд в турнирите на двойки.


Ето какво се случи в световния тенис през 2010-та година през погледа на Джон Вертхайм от спортната Библия на САЩ Sports illustrated. Журналистът и неговият екип са анализирали всички съобщения и имейли, които са получили през годината, за да съставят този материал.


Играч на годината, мъже

Когато Рафаел Надал се отказа в мача си на Australian Open  в началото на годината имаше сериозни съмнения, че той никога няма да може да разгърне потенциала си, заради проблемите с колената. Благодарение на добра почивка, малко чудо и някои просто, дори необясними неща, той се излекува. И не само това - до края на годината не загуби мач в турнирите от Големия шлем. Тук няма колебания - никой не заслужава повече наградата от Рафаел Надал.

Играч на годината, жени

Тук може да има дебати, след като пренебрегваме номер 1 в ранглистата Каролина Вожняцки. Серина Уилямс спечели две титли от Големия шлем, но освен тях игра само в 3 други турнира. Нашият глас е за Ким, която спечели US Open за втора поредна година, а след това триумфира и на заключителния турнир при жените в Доха.

Най-сериозен прогрес при мъжете

2009-та година бе една от най-слабите за Ернест Гулбис, който тотално разочарова с изявите си. През сезон 2010 обаче латвиецът загатна за безспорния си талант и изигра няколко страхотни мача срещу най-добрите играчи в света. Задържа се смело около 25-ото място в света и показа, че когато иска, може да се бори с всеки.

Най-сериозен прогрес при жените

Ако бившите водачи в схемата някога решат да си създадат свое собствено общество, то няма да има по-подходящ човек за генерален секретар от Ана Иванович. Сръбкинята започна сезона извън Топ 50 и в началото се бореше здраво, за да спечели дори един мач. В края на сезона обаче, когато дойдоха започна американското турне и дойдоха двубоите на твърда настилка, Иванович се прероди. Спечели титла и с играта си показа, че все още може да бъде фактор в женския тенис, при това за дълго време.

Завръщане на годината, мъже

За жалост Марди Фиш никога не успя пред годините да намери точния баланс между физическите си данни и таланта. В края на кариерата си, когато се ожени и се доближи до своят 30-ти юбилей, Марди сякаш се прероди. Той най-накрая успя да разгадае правилния начин на фитнес, хранене и възстановяване. Така след като пропусна голяма част от турнирите през 2009-та година, през 2010-та той изигра пълен сезон и завърши в Топ 20. Формата, която показа на америнаското турне стресна всички.

Завръщане на годината, жени

Кимико Дате Крум се завърна на корта през 2009-та, но и тази година нямаме право да гласуваме за никой друг, освен за нея. След като бе топ състезател през 90-те години, а след това 10 години не се състезава, този сезон японката заслужи уважение с изявите си. Дате Крум победи някои от топ състезателките в света и завърши в Топ 50, което е повече от достойно постижение.

Новак на годината, мъже

Като цяло винаги е било трудно да определим едно име в тази класация. Тази година обаче нямаше "наплив на таланти". Нашият избор е Рикардас Беранкис, най-младият състезател в Топ 100.

Новак на годината, жени

Категорията е малко "нестабилна" този сезон, но все пак ще дадем едно рамо на Петра Квитова. Снажната чехкиня достигна полуфинал на Уимбълдън и завърши годината в Топ 35. (Бел. Tennis24.bg - с тези мотиви вотът спокойно можеше да е за Цветана Пиронкова).

Отбор на двойки на годината, мъже

И тази година наградата отива за Боб и Майк Брайън. Трудно можем да си представим турнирите на двойки без тези двамата, затова се радваме, че продължават да играят.

Отбор на двойки на годината, жени

Категорията тук е доста отворена. Все пак гласуваме доверие на дуетът Ярослава Шведова - Ваня Кинг, който спечели две титли от Големия шлем през сезона - Уимбълдън и US Open.

Треньор на годината, мъже

Познат като "чичо Тони", Тони Надал се превърна в институция в тениса. Благодарение на таланта на племенника си, този сезон треьорът Надал добави още 3 титли от Големия шлем. Вече дори няма нужда да посещава всички мачове на Рафа. Тук като втори избор е Пол Анакон. Той обаче започна работа с Федерер "прекалено късно". Все пак резултатите бяха на лице в края на сезона.

Треньор на годината, жени


Вера Звонарьова е безспорен талант. Но тя бе такъв и през последните години. През 2010-та рускинята сякаш най-накрая намери хармония в себе си и най-вече - разбра как да пази емоциите си по време на двубоите си. Тук призът безспорно отива в Сергей Демьохин, който е с оновна заслуга за това. Под негово ръководство Вера игра два финала на турнири от Големия шлем - Уимбълдън и US Open и завърши годината като номер 2 в света.

Мач на годината, мъже

Тази категория спокойно може да бъде затворена след тазгодишния ни избор. Джон Иснър срещу Никола Маю 6-4, 3-6, 6-7, 7-6, 70-68 в първи кръг на Уимбълдън. От началото на двубоя до неговия край се случиха доста неща. Например: един от генералите в САЩ бе уволнен, шест отбора приключиха участието си на Световното първенство по футбол в ЮАР, а Австралия избра своя нов лидер.

Мач на годината, жени

Няма някой "сигурен" избор, но какво ще кажете за финала на Australian Open?  Серина Уилямс, която защитаваше титлата си, срещу една от големите си опонентки Жюстин Енен, която точно се бе завърнала в големия тенис. В крайна сметка Серина спечели в три сета, а двете вкараха съперничеството си в друго измерение.

Разочарования на годината, мъже

Хуан Мартин дел Потро спечели последния за сезона турнир от Големия шлем през 2009-та година. Снажният аржентинец се качи с гръм и трясък на трона на US Open  и изглеждаше така, сякаш най-накрая не е намерил човекът, който да развали хегемонията на Рафаел Надал и Роджър Федерер. Заради много неприятна травма обаче дел Потро пропусна почи целия сезон през 2010 година. (След него в класацията се нареждат Марин Чилич и Григор Димитров заради скандала в Хелзинки).

Разочарование на годината, жени

Може би й бяхме обърнали прекалено голямо внимание, но е факт, че Динара Сафина бе номер 1 в света преди 15 месеца. Днес, тя е номер 63 в света, а през 2010-та година не успя да спечели нито една титла.

Кариерата си прекратиха

Карлос Моя, Аи Сугияма, Елена Дементиева, Мартин Дам, Гилермо Каняс, Тейлър Дент, Себастиен Грожан, Доминик Хрбати, Алберто Мартин, Мариано Пуерта, Парадорн Сричапан, Мариано Сабалета, Шенай Пери.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини