Вожняцки спря Пиронкова към исторически първи финал



03-11-2012 18:23 | Станко Димов

Каролинa Вожняцки е първата финалистка в Qatar Airways Tournament of Champions в София. Датчанката „разплата” публиката в „Арена Армеец”, побеждавайки местната любимка Цветана Пиронкова с 6:4, 6:1. На трибуните имаше близо 8000 зрители, което е абсолютен рекорд за тенис двубой в България!

„Тази седмица беше невероятна за мен. Натрупах уникален опит, изиграх 4 много добри мача. Самият факт, че играя у нас пред родна публика, може да ме прави само много щастлива. Още на първото издание на Турнира на шампионките достигам полуфинал, това е голямо постижение.

Една страхотна седмица за мен. Играя на най-силните турнири с най-добрите тенисистки, за мен това е сбъдната мечта. Искам да благодаря  на организаторите и на всички спонсори, мисля, че се получи просто прекрасен турнир, всички състезатели и треньори са много доволни”, сподели в интервюто на корта Пиронкова.

С успеха Вожняцки затвърди страхотната форма, която показва в края на сезона. Датчанката си осигури завръщане в Топ 10 на ранглистата, а в неделя ще има възможността да спечели и третата си титла за годината (след Сеул и Москва). Втората финалистка ще бъде определена от двубоя Роберта Винчи – Надя Петрова.

„Публиката тук е наистина специална. Съжалявам, че трябваше да победя местната любимка, извинявайте. Надявам се, че утре ще ме подкрепяте все пак. Да играя в заключителната част на турнира бе основната ми цел още преди началото на надпреварата. Ето защо ще дам всичко от себе си в следващия мач”, каза секунди след успеха Вожняцки.

Каролина Вожняцки взе първия сет след 50 минути игра. Един единствен пробив се оказа решаващ, направи до датчанката в 10-ия гейм. Може би най-критичният момент през първата част бе в петия гейм, когато при равенство в резултата Пиронкова поведе с 0:30 и имаше отличен шанс да се добере до 3 поредни точки за пробив. Пловдивчанката обаче не успя да завърши едно воле в близост до мрежата и впоследствие загуби гейма.

Силната серия на Вожняцки от края на първия сет се пренесе и в началото на втория. Датчанката осъществи ранен пробив и поведе с 3:0, докосвайки крайния успех. Нещо повече, при този резултат Цветана Пиронкова поиска медицинско прекъсване и напусна корта за близо 10 минути. След подновяването на играта Вожняцки записа още един пробив, с което на практика си гарантира успеха в двубоя.

За Цветана Пиронкова това бе първи полуфинал от повече от 2 години насам (Уимбълдън 2010) и общо 7-и в кариерата. За съжаление на пловдивчанката обаче тя ще трябва да почака още за така мечтания първи финал в WTA.

Със спечелените точки в София (110) Пиронкова ще завърши сезона като №42 в ранглистата. За Вожняцки път това бе 13-и двубой в зала за сезона, като до момента тя е с 12 победи и 1 загуба на закрито.

ГАЛЕРИЯ ОТ ДВУБОЯ ПИРОНКОВА - ВОЖНЯЦКИ

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини