Турнирът на шампионките – един успех в София



08-11-2012 11:39 | Станко Димов

Женската тенис асоциация (WTA) обяви, че встъпителният Qatar Airways Tournament of Champions в София е поставил нови стандарти за финала на сезона при състезанията от категория „Интернешънъл”. Тази година „Пътят към София” включи 29 турнира на шест континента, чиято кулминация бе шестдневния празник на тениса в българската столица (30 октомври – 4 ноември). Общата посещаемост през седмицата надхвърли 30 000 зрители.

Qatar Airways Tournament of Champions доведе шестте тенисистки с най-предно класиране в световната ранглиста, които спечелиха титли от „Интернешънъл” турнири, с изключение на тези, които се класираха на единично за TEB BNP Paribas WTA Championships в Истанбул. Съставът включваше бившата номер едно в света Каролина Вожняцки от Дания, бившата №3 Надя Петрова, италианката Роберта Винчи, Сие Су-Уей от Китайско Тайпе, китайката Цзе Чжън и Даниела Хантухова от Словакия. В допълнение „уайлд кард” бяха дадени на Мария Кириленко от Русия и на Цветана Пиронкова. Петрова и Кириленко пристигнаха веднага след триумфа си на двойки в Истанбул, където Винчи също се състезаваше заедно със Сара Ерани.

След четири дни игра в София двете с най-високо класиране Вожняцки и Петрова завършиха без загуба в своите групи „Сердика” и „Средец”. След това Петрова преодоля Винчи в три сета, докато Вожняцки сложи край на надеждите на местната любимка Пиронкова. В неделния финал Надя Петрова победи с 6:2, 6:1, за да спечели 13-ата си титла в турнири на WTA на сингъл. С това тя се изравни на шесто място сред действащите тенисистки със сънародничката си Светлана Кузнецова. За своето представяне Вожняцки беше възнаградена с изкачване от 11-о на 10-о място в ранглистата и така за четвърта поредна година тя завършва сезона в Топ 10.

„Развълнувани сме от приема, който получи Qatar Airways Tournament of Champions получи в София", заяви Стейси Аластър, председател и изпълнителен директор на WTA. – Видях с очите си вълнението и интереса към проявата, заедно с удобства и дейности от световна класа. С подкрепата на страхотни спонсори, водени от Qatar Airways, с всеотдайната организация от страна на Българската федерация по тенис и подкрепата на Министерството на физическото възпитание и спорта и град София, този турнир беше огромен успех, както за WTA, така и за тениса”.

Airways Tournament of Champions привлече 90 акредитирани медии в София, като имаше журналисти дори от Китай. Двубоите бяха излъчвани в 25 страни, включително държавите от Балканския полуостров, Съединените щати (Tennis Channel), Великобритания (ESPN UK),  Франция (MCS), Италия (Super Tennis), Дания (TV2) и Тайван (Mega Stone).

Българската национална телевизия, която притежаваше ексклузивните права за излъчване на състезанието, съобщи за средна дневна гледаемост от 2,76 милиона домакинства, в страна с население от 7,4 милиона души.

„Арена Армеец” е едно впечатляващо ново съоръжение , което се напълни през уикенда и беше наистина вълнуващо да играя тук”, каза Петрова, която тази година спечели още турнирите в Хертогенбош и Токио. „Мисля си, че помогна и това, че Цветана Пиронкова участва. Това спомогна хората да се увлекат по тениса. Всяка състезателка имаше своя собствена съблекалня и персонален автомобил с шофьор – отнасяха се чудесно с нас! Спечелих на двойки с Мария в Истанбул и дойдох тук, за да взема титлата на сингъл – не можех да искам по-добър финал на сезона. Беше перфектно”, допълни 30-годишната рускиня.

Сред събитията извън корта трябва да се отбележи участието на Хантухова в неделното телевизионно шоу „Нека говорят”, което е с аудитория от 2 милиона зрители. Вожняцки пък събра множество в магазин на партньора на Sony М-Тел в центъра на столицата. Пиронкова се срещна с деца, подпомагани от фондация „Димитър Бербатов”, които направиха и изложба във фоайето на залата. Шведката София Арвидсон и французойката Ализе Корне бяха на генералната репетиция на прочутия ансамбъл „Филип Кутев”.

Надя Петрова се присъедини в листата на победителките към французойката Араван Резаи (2009 г.) и сръбкинята Ана Иванович (2010 и 2011 г.) в четиригодишната история на Турнира на шампионките, който бе създаден през 2009-а в Бали, Индонезия, и изкара три успешни сезона там. София ще приеме състезанието и през следващите две години – 2013-2014.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини