Топ 10 на най-важните събития в тениса за 2012-а



13-12-2012 14:30 | Искрен Минчев

От ATP публикуваха класация с топ 10 на основните и най-важни събития от изминалия тенис сезон.

Ето и топ 10 на най-важните събития за 2012-а:

10. Давид Ферер - испанецът е лидер по спечелени мачове - 76 и титли - цели 7. Той изигра най-добрия си сезон в кариерата на 30 години. "Това е най-успешният ми сезон в кариерата ми и ще се опитам да подобря още играта си," обясни Ферер, който взе титли на три различни настилки.

9. Анди Родик - в Ийстбърн спечели своята победа №600 в кариерата и за 12-и сезон поред триумфира поне на 1 турнир. Само още 18 играчи имат 600 или повече победи на професионално ниво. Американецът официално се отказа от тениса след US Open.

8. Анди Мъри - стигна финал на Уимбълдън, взе злато и сребро на Олимпиадата и спечели US Open.

7. Роджър Федерер - взе седма титла на Уимбълдън.

6. Роджър Федерер и Рафаел Надал вече имат по 21 титли от сериите "Мастърс 1000". "Ще сложа трофея в спалнята ми. Това е сбъдната мечта. Надявам се да продължавам да играя така," заяви Рафа след титлата си в Рим. Федерер спечели трофеите в Индиан Уелс, Мадрид и Синсинати.

5. Рекордната седма титла на Рафаел Надал на "Ролан Гарос", с която подобри рекорд на Бьорн Борг. "За мен е огромна чест. Борг е един от най-великите в историята. Подобно сравнение е фантастично," сподели развълнуваният Рафа.

4. Новак Джокович за втора поредна година завършва като №1. "Бяха много дълги две години, но много успешни. В момента играя най-добрия тенис в моя живот. Вече знам какво е нужно, за да спечеля титла от Големия шлем," разкри сърбинът.

3. Новак Джокович и Рафаел Надал разиграха помежду си четири поредни финала в турнирите от Големия шлем - от Уимбълдън 2011 до "Ролан Гарос" 2012. В историята на тениса никога досега не е имало други двама тенисисти, които са разиграли четири поредни титли от Големия шлем. Три от тези финали бяха спечелени от Джокович, а Надал триумфира на "Ролан Гарос" и го лиши от "Ноле Шлем".

2. Осма поредна титла за Рафаел Надал на "Мастърс 1000" в Монте Карло. Испанецът има 42 поредни победи в Монако и серия от 14:0 срещу играчи от топ 10, което е повече от впечатляващо.

1. Роджър Федерер подобри рекорд на Пийт Сампрас - вече има 302 седмици като №1 в световната ранглиста. "С моя отбор имахме цел да се върна на върха, но не вярвах, че ще успея толкова бързо да го сторя. Горд съм, че подобрих рекорда на Пийт. Той бе мой идол като дете и винаги съм му се възхищавал," заяви Федерер.

Още по темата
:
Статистика: Спечелените финали в турнирите от Големия шлем

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини