Мъри и Ферер - битка за Испания, №2 в света и титла в Маями



31-03-2013 10:37 | Николай Драганов

Анди Мъри или Давид Ферер? Отговорът ще получим днес от 18:30 часа българско време, когато двамата излязат на Централния корт в Маями в пряка битка за трофея от турнира Sony Tennis Open.

 

Дмитрий Турсунов, Фабио Фонини, Кей Нишикори, Юрген Мелцер и Томи Хаас. Това са хората, с които Давид Ферер се справи по пътя си до финала.

 

Анди Мъри от своя страна надигра Бърнард Томич, Григор Димитров, Андреас Сепи, Марин Чилич и Ришар Гаске.

 

До този момент Мъри и Ферер са се срещали 11 пъти, като британецът води с 6:5 победи. За последно те играха на миналогодишния Уимбълдън, когато Мъри спечели в уникална битка с три тайбрека - 6:7(5), 7:6(6), 6:4, 7:6(4). Няколко седмици по-рано, испанецът пък се оказа победител на "Ролан Гарос" - 6:4, 6:7(3), 6:3, 6:2.

 

На твърди кортове двамата са играли шест пъти при сериозно предимство на световния №3 - 5:1 на победи. Последният им сблъсък бе на заключителния "Мастърс" в Лондон през 2011-та, като именно тогава дойде и единственият успех на испанеца.

 

За Давид Ферер това ще бъде 37-ми финал в кариерата, като испанецът е спечелил 20 и е загубил 16 от тях. От началото на година Ферер има два спечелени (Буенос Айрес, Окланд) и един изгубен финален двубой (Акапулко).

 

Анди Мъри ще играе своя финал №40 - 25 спечелени и 14 загубени за британеца. От началото на годината има един спечелен (Бризбейн) и един загубен (Мелбърн).

 

За Ферер мачът в Маями е пети във финал на "Мастърс 1000" турнир, докато за Мъри той е под №12. Испанецът има една титла, докато Анди е успявал да вдигне трофея 8 пъти.

 

Що се отнася до формата им в пряко отношение победи към загуби, Ферер е записал 25 успеха срещу 4 поражения, като е играч с най-много победи от началото на година. По този показател Мъри е пети през 2013-та с 18 победи и 2 загуби.

 

Към залога кой ще подобри своята статистика можем да добавим 719,160 долара и 1000 точки за победителя и 350,970 долара и 600 точки за загубилия. 

 

Освен всичко, което ще влезе в статистиката след края на мача днес, мачът между Мъри и Ферер ще бележи и две други важни евентуални събития. От гледна точка на Мъри, голяма мотивационна сила е факта, че при победа и титла, той ще измести Роджър Федерер и от понеделник ще бъде №2 в света. Ако това не се случи, то от своя страна Давид Ферер ще стане първият испанец, който успява да спечели този турнир. Испания има пет загубени финала, три от които на Рафаел Надал.

 

Най-успешният играч в Маями е Андре Агаси с шест титли, а по три имат Пийт Сампрас и Новак Джокович. Роджър Федерер, Анди Родик и Иван Лендъл са с по две, а при успех Мъри ще стане седмият играч с две или повече титли, тъй като вече е печелил веднъж този турнир - през 2009-та година срещу Новак Джокович.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини