Скиавоне на прага на историята



05-06-2010 12:07 | Станко Димов

На 29 години и 11 месеца Франческа Скиавоне стана първата италианка, която ще играе финал в турнира от Големия шлем. Днес родената в Милано тенисистка ще спори за титлата от "Ролан Гарос" с австралийката Саманта Стосър.

 

Дори да загуби от силно представящата се Стосър, която отстрани последователно Жюстин Енен (Бел), световната №1 Серена Уилямс (САЩ) и Йелена Янкович (Сър)), Скиавоне ще се изкачи до №7 в ранглистата. Това е абсолютен рекорд за италианския женски тенис. Ако пък спечели турнира, тя ще бъде №6.

 

Шестото място ще заслужи Саманта Стосър, ако спечели короната в Париж, иначе си остава на седма позиция. "Гадзета дело Спорт" определи като исторически успеха на Франческа. След последната си победа в Париж Скиавоне легна на корта и целуваше клея. На въпрос дали е сладка почвата на кортовете на "Ролан Гарос", тя отговори: "Да, много при това".

 

Досега Скиавоне е печелила три турнира в своята кариера. Италианката има титла от Бад Гащайн през 2007, Москва през 2009 и Барселона през 2010. От класирането си на финала в Париж тя ще прибере солидна премия от наградния фонд - 560 000 евро, сумата ще се увеличи при спечелване на трофея. Отделно италианската федерация и гарантира още 200 хил. евро.

 

Саманта Стосър не е непознат съперник за Скиавоне. Италианката отпадна именно от нея в I кръг на "Ролан Гарос" миналата година. Австралийката има още три победи над Скиавоне, като е губила само веднъж в петте мача помежду им досега - в Хаселт през 2005.


7 дни спорт




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини