Магията на Давиденко пречупи даже Надал (+видео)



09-01-2010 20:27 | Станко Димов

"Това не е тенис, това е магия", възкликна коментаторът на "Евроспорт" Тошко Алексиев по време на финалния двубой от турнира "Qatar Open" в Доха и бе напълно прав. В страхотен мач Николай Давиденко спечели първата си титла през сезона, след като надви с 0:6, 7:6 (8), 6:4 Рафаел Надал. След невероятния мач на Енен и Клайстерс през деня, двамата решиха, че трябва да защитят името на мъжкия тенис и предложиха страхотно ниво като за начало на сезона. Така Надал не успя победи Давиденко в трети финален мач помежду им. Освен това стана едва вторият играч след Давид Налбандян, който побеждава два пъти последователно Надал и Федерер.


В първия сет имаше само един тенисист на корта или поне само един печелеше геймовете. Това бе Рафа, който загуби само една точка на свой сервис и бе като стена за всички удари на Давиденко. Той проби на три пъти руснака за 6:0. Въпросът бе колко дълго той може да задържи това нереално ниво на игра.

Очакванията за бърз успех на испанеца обаче не се сбъднаха. Давиденко повиши неимоверно представянето си и от това спечели финала като цяло. Той поведе с пробив при 2:2 и задържа преднината си до 5:4 и негов сервис. Руснакът получи цели два сетбола, но не успя да се пребори с прословутия дух на Надал, който при първата си възможност за пробив в този сет, изравни за 5:5. Стигна се до тайбрек, където обратите следваха един след друг. Давиденко поведе с 4:1, Рафа се върна и даже получи мачбол при 6:5. Двамата пропуснаха още няколко шанса да затворят тази част в своя полза и в крайна сметка Давиденко стори чудото - 10:8 точки в негова полза.

Третият сет трябваше да бъде драматичен и наистина бе такъв. Дали заради невероятната си физическа форма, или заради по-стабилната си психика, Рафа напълно взе нещата в свои ръце в началото. Той проби и поведе с 3:1 гейма, но руската машина методично обърна за 4:3. Той направи още един пробив и блестящо завърши при първия си мачбол - 6:4.


С победата си Давиденко грабва 250 точки за световната ранглиста и около 200 хиляди долара. С оглед показаното за първите 10 дни от новата година, двамата показаха, че определено ще бъдат фаворити на Australian open.

 

Рафаел Надал Испания    
 
Николай Давиденко Русия   Победител 

Статистика на двубоя

СНИМКИ ОТ МАЧА ВИЖ ТУК!

 

 

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини