Отворено писмо от Борислав Костурков



01-10-2015 17:35 | Tennis24.bg

Уважаемо семейство Малееви,

Драги Юлия, Мануела, Катя и Маги,

Знаете отлично колко високо ценя треньорската и мениджърска работа на Юлия, всеотдайността и добротата на Вашия баща! Колко много съм се радвал (и отразявал винаги когато съм могъл) на страхотните Ви успехи в тениса!

Не мога обаче да приема Вашата позиция за неучастието на Григор Димитров в срещата с Унгария за Купа „Дейвис” и направо се ядосах на изявленията Ви на три пъти в ТВ-ефир. Чест прави на Катето, че не се включи в „кампанията”, но пък нейният съпруг Георги Стоименов по понятни причини (член на мениджърския екип на Григор) бе достатъчно „активен”, вкл. и с изявлението си до БТА от 24 септември т.г.

Гришата може наистина „всеки ден да представя България”, както Вие казвате, но трябва да играе за нея, когато става дума за Световното отборно първенство по тенис, каквото е Купа „Дейвис”. Не става дума за „обикновен мач”, а за решителната среща (play-off) за влизане на България след толкова години (от 1988 г.) и след толкова усилия (победи над Латвия и Люксембург) отново в І група на зона Европа/Африка ! Да, не е финал, драга Мануела, но се равнява на последен мач в квалификационните групи преди класиране за финалите на Световно първенство по футбол. Мислите ли, че Лео Меси, който не е ...по-малка звезда от Гришо, би отказал да играе за Аржентина ?!

Знаете ли, че в момента 11 първи ракети играят за своите страни в различни срещи за Купа "Дейвис" през сезона 2015 г.? Нима не знаете, че звезди като Новак Джокович и Томаш Бердих играят редовно за Сърбия и Чехия в този турнир? Защо премълчахте пред недостатъчно компетентните ТВ- журналисти, че именно Федерер и Вавринка донесоха успеха на Швейцария през 2014 г., играейки и спечелвайки 4 отборни срещи? Защо не казахте, че в същите дни, когато Гришата си почиваше и се готвеше за нови индивидуални битки, Федерер и Вавринка (на тях не им ли предстоят също важни турнири?) играха срещу Холандия, победиха и Швейцария продължи участието си в Световната група? Точно обратното, Вие твърдяхте пред Светослав Иванов в "120 минути", че Роджър "също не играел за Швейцария и никой там не му се сърдел"?! Незнаещият и непроверил фактите, ТВ-водещ Светослав раболепно (това май му е стил) кимаше с глава в знак на съгласие с Вас.

Федерер и Вавринка също не са знаели, кога точно ще бъда насрочен мачът им срещу Холандия, когато м.г. техните мениджъри са правели програмата им за 2015 г. Каквото пък беше наивното оправдание на Митко Господинов и Георги Стоименов за неявяването на Гришата на софийския корт. Така че БФ тенис няма в случая никаква вина, защото календарът за Купа „Дейвис” се прави от Международната тенис федерация (ITF). Не прави чест на бащата на Григор, Димитър Господинов, че обвини своя приемник като капитан на отбора ни за „Дейвис” Тодор Енев (впрочем и рекордьор на България с най-много мачове и най-много победи за България в този световен турнир) в „некомпетентност”. При това го стори, без дори да се спре пред журналиста с ТВ-камера, а вървейки през гората – още един признак на неуважение.

Неиздържан е и аргументът на Юлия и Мануела, че "с един силен играч не се печелела" отборна среща за Купа "Дейвис"?! Добре помните, че Борис Бекер преди появата и на Михаел Щих, също нямаше равностоен партньор в отбора на ФРГ и въпреки това ФРГ побеждаваше. Добре помните, че Бьорн Борг също нямаше силна подкрепа в отбора на Швеция, но Швеция побеждаваше. Да, но и двамата се раздаваха на корта и на "сингъл" и на двойки. Същото важеше и за Джон МакЕнроу и отбора на САЩ. Тези трима по-малки звезди ли бяха от Григор?!

Григор също щеше да спечели в София своите мачове поединично срещу Фучович и Наги. При 2:0 за нас, Митко Кутровски и Мико Кузманов биха играли окрилено, а Гришата можеше да помогне и на двойки. Щяхме догодина да бъдем в елитната І група след далечната 1988 г., нали?

Да не говорим пък, че на самия Гриша успехът в София, обичта на публиката биха се отразили на психиката му много благотворно след неособено убедителното му представяне на "Ю Ес Оупън". Биха му дали увереност в предстоящите турнири. А помислихте ли за радостта в очите на децата от срещата "на живо" с него, колко много нови приятели на тениса биха били привлечени, включително и във Вашия тъй хубав клуб "Малееви"?

Пиша Ви и защото бях неприятно изненадан, че такава позиция застъпихте именно Вие ?! Вие, които така самоотвержено представяхте България в Купата на Федерацията и всички се гордеехме с Вас и с идеята на Юлия да Ви представи на церемония по откриването с ...български народни носии ! Не залагайте авторитета си в защита на несправедливи каузи! Не вярвам, че търсите евтина ТВ-популярност! Просто не е във Ваша полза!

Желая на Вас и Вашите семейства здраве и успех!

Борислав Костурков
журналист с продължителен стаж, член на УС на СБЖ
бивш състезател и активен деятел в тениса

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини